У львівському музеї "Шевченківський гай" згоріла гуцульська ґражда (відео)

У львівському музеї "Шевченківський гай" згоріла гуцульська ґражда (відео)
Вночі, 6 лютого, у Львівському музеї народної архітектури та побуту сталася пожежа. Унаслідок цього згоріла гуцульська ґражда ХІХ століття та понад 200 музейних експонатів.

Повідомлення про пожежу на вулиці Чернеча Гора, 1 надійшло до рятувальників близько 02:14. Тоді зайнялась історична дерев’яна хата – гуцульська ґражда. Покрівля будівлі була зроблена з очерету. Про це повідомили на Facebook-сторінці ГУ ДСНС Львівщини.

Як повідомили працівники музею, останній обхід охорони був о 23:30, нічого підозрілого помічено не було. Проте о 02:14 було зафіксовано пожежу. На місце викликали працівників ДСНС, – каже директорка департаменту розвитку Львівської міської ради Наталія Бунда.

Фото: ДСНС

За словами рятувальників, коли вони приїхали на місце події, хатина була повністю охоплена вогнем:

До ліквідації пожежі залучили 23 чоловіки особового складу та 6 одиниць спецтехніки. О 03:07 рятувальники локалізували пожежу та о 03:27 ліквідували. Вогонь знищив будинок повністю.

 Музейники повідомили, що разом із хатою згоріло понад 200 цінних експонатів:

Ґражда з села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області була збудована в середині ХІХ ст. Хата мала дві кімнати, розділені сіньми: ліва була робочою, а права – святкова. При правій кімнаті – комора, в якій складали кращий одяг, сукно, вовну, скриню з жіночим вбранням. З двох сторін хата мала хліви, в яких тримали овець.

Вони утеплювали житло, захищали його від холодних вітрів. Всередині стіни були рівненько оброблені рубанком і відшліфовані до блиску, такі ж сволок, гряди і гладкі підлоги. Всі хатні меблі, посуд, найпростіші ужиткові речі: коновка, масничка чи сідло прикрашені різьбою, випалюванням чи іншим декором.

 Причини виникнення пожежі наразі невідомі. Їх встановлюють правоохоронці.

 

Нагадаємо, що мешканці вулиці Роксоляни у Львові скаржаться на незаконний вивіз сміття (відео).

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Згоріла гуцульська ґражда у Львові: які наслідки для музею (відео) Згоріла гуцульська ґражда у Львові: які наслідки для музею (відео)
Цими вихідними у Львові згоріла гуцульська гражда середини 19-го століття. Разом із нею згоріло й 200 експонатів. Сталося це в Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького, знаному в народі як Шевченківський гай.
У Львові в кур'єра на ходу загорівся електровелосипед (відео) У Львові в кур'єра на ходу загорівся електровелосипед (відео)
Чоловік встигнув зістрибнути із велосипеда, не отримавши суттєвих травм.
У центрі Львова загорівся історичний будинок (відео) У центрі Львова загорівся історичний будинок (відео)
У центрі Львова загорівся дах історичного будинку на розі вулиць Князя Романа та Нижанківського. Рух вулицею Князя Романа перекрили.
Loading...
Load next