Дерусифікація Львова: у місті перейменують понад 30 вулиць, названі на честь російських діячів (відео)

Дерусифікація Львова: у місті перейменують понад 30 вулиць, названі на честь російських діячів (відео)
Остаточне рішення про затвердження результатів прийматимуть на сесійному засіданні Львівської міської ради. 

Львів без Чехова та Толстого: за дерусифікацію вулиць взялися у місті. Під перейменування у Львівській МТГ наразі підпадають понад 30 топонімів на честь російських культурних діячів. Відповідну ініціативу запропонували група знавців, серед яких є й керівник Львівського національного музею Івана Франка Богдан Тихолоз.  
  

Ідеться проте, що «рускій мір» упродовж багатьох десятиліть розставляв свої «мітки», свої «маркери» у нашому міському просторі. Не йдеться про приниження будь-чиєї величі, чи масштабу тих чи інших діячів культури, письменників, композиторів чи науковців. Ідеться про те, що це – наша культура, це – місто наших предків і наших дітей і онуків», - зазначає Богдан Тихолоз, член ініціативної групи. 

Насамперед йдеться про вулиці, названі іменами російських діячів, що жодним чином не були пов’язані зі Львовом та мали не багато спільного з Україною, носіїв комуністичних ідей та місцевостей сучасної рф. Їхнє перейменування особливо актуальне в умовах повномасштабного військового вторгнення росії до України, – вважають ініціатори. Тож ідею підтримали й у мерії.  

В нас відбулось уже 3 засідання робочої групи. Власне ми визначили поетапність роботи. На першому етапі ми розглядаємо всі пропозиції щодо перейменування переліку вулиць, на другому етапі ми розглядаємо перелік пропозицій щодо найменувань, — розповідає Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова. 

Насправді ж процес перейменування – дуже копіткий, – каже Андрій Москаленко. Адже деякі назви потребують уточнень від представників фахових середовищ та окремих висновків.  

Наприклад, це висновки Академії мистецтв, фізиків. Тому що наше завдання – власне деколонізація топоніміки. Потрібно мати дуже якісне обґрунтоване, чи не використовували для пропаганди тих чи інших науковців, дуже часто агресор і росія намагається забрати наприклад спадок і сказати що це – їхній спадок і тут дуже чітко треба розрізняти, щоб не було маніпуляцій, — Андрій Москаленко. 

Натомість альтернативні назви з імен українських діячів робоча група розглядатиме на другому етапі.  

Запропоновано ціла низка варіантів видатних постатей нашої сучасності, нашої минувшини, Героїв цієї війни – війни за Українську незалежність і Українську свободу. Будемо намагатися пропорційно врахувати різні галузі, також пропорційно врахувати гендерний аспект, аби не тільки чоловічі імена прикрашали наші вулиці, але й щоб про українських видатних жінок також не забути, — підсумував Богдан Тихолоз. 

Ідею дерусифікація до вподоби й більшості пересічних львів’ян. Водночас називають і певні нюанси, зокрема про нагальніші питання в час війни. 

Додамо, остаточне рішення про затвердження результатів прийматимуть на сесійному засіданні Львівської міської ради. 

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Дерусифікація Львова: стартувало голосування за нові назви міських вулиць (відео) Дерусифікація Львова: стартувало голосування за нові назви міських вулиць (відео)
У Львові стартувало голосування за нові назви міських топонімів. Йдеться про перший блок із 14 вулиць .
Повалені дерева та затоплені вулиці: наслідки негоди у Львові (фото) Повалені дерева та затоплені вулиці: наслідки негоди у Львові (фото)
Синоптики все ж таки були праві. У Львові та області сильна гроза призвела до надзвичайних наслідків - через повалені у місті дерева заблоковані декілька вулиць.
Новим очільником Галицької митниці став екс-працівник СБУ
Новим керівником Галицької митниці призначили колишнього працівника Служби безпеки України - Андрія Колобродова.
Loading...
Load next