Зберегти історичну спадщину: що робитимуть з прибудовами на віллі на Котляревського у Львові (відео)

Зберегти історичну спадщину: що робитимуть з прибудовами на віллі на Котляревського у Львові (відео)
Виконком на 2 тижні відтермінував рішення про примусовий демонтаж прибудов на віллі Дзядоня Дзелінського

Вілла на Котляревського знову у центрі уваги. Тут ще раніше, без жодних дозволів та погоджень добудували веранду на 2-му поверсі та засклили терасу, розповідають у міськраді. Бокову частина вілли теж зазнала змін. Тут конструкція перекрила автентичні сходи.

І ці зміни, які тут зроблені новим власником, вони не добрі, але не є незворотними, їх можна змінити та переробити. Треба віддати належне власнику, він дійсно купив ці квартири, які були занедбані зробив сходову клітку, відреставрував, хоч і не є єдиним власником. Він міг ці сходи знести у 2006 році і ніхто би й не зауважив, але він їх зберіг і тепер їх треба заекспонувати, — зазначила Лілія Онищенко, начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради.

На виїзній зустрічі виконкому представили проєкт вілли, який би мав задовільнити обидві сторони конфлікту.  

- Ця пропозиція дозволяє зберегти задню веранду і частково зменшити бокову зберегши сходи й трошки перебудувавши ці потворні конструкції, в чому тут не компроміс з нашого боку.

 - З тяжким серцем, я погоджуюся відкрити ці сходи, але я би просив все-таки переглянути своє рішення з приводу естетики цієї надбудови, я згідний додати їй елементів, які зв’яжуть цей весь ансамбль, але я вважаю, що використання скла у цій є можливим і припустимим.

Ще минулого  року місцеве ОСББ оштрафували на 170 тис. грн. через ці самовільні конструкції, штраф не виплатили й досі, запевняють у міській раді. Щодо відновлення автентичного виду вілли навіть звернулися до суду.

Оці недолугі кронштейни, як тут, так і позаду будівлі станом на коли вони робилися — більш як 10 років тому — то вони були зроблені неправильно, ні з точки зору архітектурних форм, ні з точки зору композиції, ні з точки зору взагалі якихось первісних задумів, як воно могло би бути в такому будинку такого стильового напрямку, — відмітив Антон Коломєйцев, головний архітектор Львова.

Після повторних обговорень сторони конфлікту майже дійшли компромісу у цій ситуації, й вислухавши усі пропозиції остаточне рішення питання щодо вигляду цієї вілли відтермінували.

Додамо, що віллу Дзядоня Дзелінського на вулиці Котляревського, збудували понад 110 років тому фірма Івана Левинського за проєктом Альфреда Захаревича. Будинок є пам’яткою архітектури.
 

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
«Омікрон» масово вражає львів'ян (відео) «Омікрон» масово вражає львів'ян (відео)
У стаціонарі 1-го ТМО Львова перебуває 451 пацієнт з коронавірусом, 87 з них – діти.
Львів відзначив 767 років: що відбувалося у місті? Львів відзначив 767 років: що відбувалося у місті?
На пл. Ринок військовий підняв стяг міста. На знак пошани і подяки захисникам, перед стінами мерії замайоріли прапори 12 військових та оборонних структур України
У Львові розпочався міжнародний фестиваль Параджанова "Колір змін" (відео) У Львові розпочався міжнародний фестиваль Параджанова "Колір змін" (відео)
Шостий міжнародний фестиваль Параджанова презентував новий формат. У перший день дійства відвідувачам презентували цікаві лекції та виставки.
Loading...
Load next