На Львівщині розпочався сезон грипу: хто в зоні ризику та чи потрібно робити щеплення? (відео)

На Львівщині розпочався сезон грипу: хто в зоні ризику та чи потрібно робити щеплення? (відео)

На Львівщині фіксують зниження захворюваності на коронавірус, натомість прийшов грип. Відтак, кількість звернень з симптомами застуди зросла майже на 15%.

На відміну від попередніх років він вже однозначно почався. Раніше це було десь там не швидше ніж середина грудня. Січень, деколи навіть лютий пік. В даному випадку піку напевно ще нема, але тим не менше однозначно вже стартувало, тому що ми маємо підтверджені випадки грипу вже однозначно, - каже Ігор Савчак, дитячий імунолог Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Ми зробили скринінгове обстеження матеріалу яке доставлялося з закладу охорони здоров’я дослідження на ковід і паралельно на грип і при проведенні 110 досліджень у 40 людей методом полімеразної ланцюгової реакції було виявлено РНК вірусу грипу А, - пояснює Наталія Іванченко, генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Вірус грипу «А» є найбільш поширеним і має різні підтипи. Діагностувати лише за симптомами його дуже складно, адже він схожий на застуду чи навіть Ковід-19. Тому для підтвердження роблять лабораторний аналіз.

Ми маємо випадки деколи не цілком стандартні. Буквально от за два тижні в одної і тої самої дитини відбуваються. Десь воно пов’язано з тим що десь первинно одне захворювання гостре распіраторне, дитина ще не встигла одужати і тут приєднується з великою ймовірністю грип включно, - розповідає дитячий імунолог Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Найбільш вразливі до вірусу діти віком до 5 років, вагітні жінки, люди з цукровим діабетом, ожирінням, хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи. Тому саме їй впершу чергу рекомендують вакцинуватися від грипу.

З 18 жовтня ми вже почали щепити вакциною джесіфлю квадро, потім в нас появилися вкацина грип тетро. І от приблизно на протязі 3 тижнів щеплено десь в районі 150 чоловік. Для того, щоб щепити дитину від грипу в нашій установі батькам потрібно мати електронне скерування свого сімейного лікаря і записатися до імунолога, які працюють в нашій установі на прийом, - пояснює Еліна Волошин, медична сестра кабінету профілактичних щеплень.

Проте лікарі радять з вакцинацією посіпшити, адже враховуючи військові дії є проблема з постачанням.

Сезон розпочався вакцинальний, вакцини в недостатній кількості має бути, але наразі є і ті, хто хочуть я би однозначно агітував вже йти робити в даний момент щоб встигнути. Мати вже якісь гарантії, але принаймні розуміння, що той перебіг буде легший. А далі якщо такі симптоми з’являються, найближчі день, два вичікувальна тактика, багато п’ємо, при потребі збиваємо температуру. Щось там симптоматично до носа, до горла і дивимся, - каже Ігор Савчак.

Лікарі рекомендують, що при перших симптомах варто все таки залишитись вдома і пролікуватись. Якщо ж стане гірше, то обов’язково необхідно звернутись до лікаря.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 


Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Відновлення планових операцій на Львівщині (відео) Відновлення планових операцій на Львівщині (відео)
У дитячій лікарні 1-го ТМО Львова готові продовжити лікування малечі з ортопедичними патологіями. Записатися на консультацію можна за тел.: (067) 671 04 44.
Loading...
Load next