Мудрість, як зброя: у Львові триває виставка на честь 300-річчя Григорія Сковороди

Мудрість, як зброя: у Львові триває виставка на честь 300-річчя Григорія Сковороди

У Львівському музеї історії релігії продовжується виставка на честь 300-річчя з дня народження відомого українського філософа Григорія Сковороди.  На експозиції представлені роботи, які надихалися його життям та передають його головні ідеї.

Проєкт полягає у тому, що створений виставковий проєкт, який ви можете бачити і в цьому експозиційному залі і в іншому, яки включає роботи відомих українських художників не тільки Львівських. Багато є харків’ян, багато є художників з Києва, з Івано-Франківська, з Коломиї, які взяли участь у цьому процесі. Це ж тематичні роботи такі, як гобелени, графіка, живопис, - каже Орест Малець, в.о. директора Львівського музею історії релігії.

Участь у проєкті взяли й студенти, які розробили відповідні плакати, що представлені в іншій залі. До того ж на території музею відбуваються майстер-класи зі створення книги.

Відвідувач може прийти й сам створити книжку присвячену Григорію Сковороді. А тут також є трошки в книзі відомості про нього, самого філософа. Є його цитати крилаті. Й остання сторінка присвячена власне війні, яка зараз триває в Україні, - розповіла Лідія Григиль, художниця-реставраторка.

Художниці також навчають людей малювати ікони на склі.

Процес малюнку триває до 90-хвилин, тому що це невелика іконка. Перше ми знайомимо з технікою, поступово малюємо. Переноситься контур на скло маркером. Пізніше ми поступово наносимо фарби. Чим власне вона специфічна ця техніка, бо після того, як ми намалюємо, тут лик в нас закритий, а коли о з іншої сторони, то лик в нас зберігається, - розказала Оксана Гірняк, художниця-реставраторка.

Й попри те, що зараз у Львові є деякі проблеми з електропостачанням у музеї збільшилася кількість відвідувачів.  

Це може якась така доля жарту є, але зрозуміло, що ці умови, коли зникає світло, то зрозуміло, що відвідувач можливості оглянути експозицію чи підземелля немає. Ми вже опрацьовуємо такі варіанти коли наші відвідувачі можуть оглянути експозицію в супроводі ліхтариків мобільних, тобто робимо якісь такі атракції, щоб музей був відчинений й відвідувач міг подивитися, - резюмував в.о. директора Львівського музею історії релігії.

Зараз у музеї на випадок надзвичайних ситуацій є 2 генератори Додамо, що 17 грудня у приміщенні установи планують організувати благодійний концерт з циклу «Play For UA». Відвідувачі зможуть почути виконання оперних та органних творів композиторів різних епох.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
У львівському музеї народної архітектури та побуту відбулася унікальна виставка нашого краю (відео) У львівському музеї народної архітектури та побуту відбулася унікальна виставка нашого краю (відео)
Цілий культурний пласт історії нашого краю можна побачити на виставці, організованою музеєм народної архітектури й побуту у Львові.
Відома художниця Ірина Третяк презентувала нову колекцію картин (відео) Відома художниця Ірина Третяк презентувала нову колекцію картин (відео)
Про «почуття» до навколишнього світу, людей та улюбленої справи. Художниця Ірина Третьяк презентувала нову колекцію картин. Нові трансформовані твори стали продовженням вже відомої виставки Ірини «Арт-Гранат».
Львівська ілюстраторка Софія Сулій показує рускім справжню ситуацію в Україні через ілюстрації (відео) Львівська ілюстраторка Софія Сулій показує рускім справжню ситуацію в Україні через ілюстрації (відео)
Ілюстраторка створила вже декілька десятків малюнків на своєму графічному планшеті.
Loading...
Load next