У Львові прооперували 5-річну дівчинку, у якої пухлина стискала ребра та заважала дихати

У Львові прооперували 5-річну дівчинку, у якої пухлина стискала ребра та заважала дихати
Львівські медики спільно з колегами з Івано-Франківська прооперували 5-річну дівчинку, у якої гігантська пухлина стискала ребра та заважала дихати.

5 років – діагноз рак. Пів року тому мама маленької Вероніки навіть уявити не могла, що невелика пухлина, яку вона помітить у дитини в ділянці пахв – це злоякісне новоутворення.

Це просто дитина одного і це десь певно він за ніч він виліз виліз їй, тому що вечором не було бо я дитину там купаю, дивлюся, бо я ж би побачила. А рано вона встала і я побачила цю пухлину. Такий я не знала чи то лімфовузл якийсь чи що це, але ми от зразу в той же час звернулися до лікарів. В той же день, я навіть не чекала  ні секунди, - каже Наталія Мазур, мама Вероніки.

Не зволікали ні на мить і лікарі в Івано-Франківську, звідки сама родина. Всього за 2 дні провели всі обстеження і одразу розпочали лікування.

Діагноз у пацієнтки звучить нейробластома заднього середостіння з інвазією в корінь правої легені в спинно-мозковий канал. Ураження ребер, інвазія в діафрагму, метастатичні вогнища в корені лівої легені, - розповів Олександр Калінчук, завідувач хірургічного відділення лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Дитина почала страждати від сильного болю, рак прогресував дуже швидко. Тому спеціалісти вирішили звернутись за допомогою до Львівських медиків, щоб спільно допомогти дитині.

Пухлина яка діагностована у цієї дитини вона мала надто великий розмір, дуже великий і ця пухлина розповсюджувалась і до серця, і до стравоходу, і до корені легені. Ця пухлина проростала у спинно-мозковий канал, також ця пухлина стискала ребра, ця пухлина заважала дитині адекватно дихати і величезна така проблема те що вік дитини не дуже великий і будь-яке травматичне оперативне втручання для дітей такого віку це досить складно скорегувати, - каже Олександр Калінчук завідувач хірургічного відділення лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Потрібно було оперувати, якомога швидше. Лікарі не одну годину вирішували яким шляхом це робити, щоб ризики були якомога менші. Прорахували навіть найскладніший варіант розвитку подій і наважились на складну операцію.

Вона тривала 6 годин сама операція, але ще десь півтора години зайняла анестезіологічна підготовка, постановка всіх центральних катетерів, тому що ми готувалися до найгіршого, до сильної кровотечі і тоді би на штучне коло кровообігу перевели. Все було готово команда стояла, це дуже хороший рівень, дуже високий, - розповідає Юрій Тимощук, експерт з питань дитячої онкології департаменту охорони здоров’я Державної адміністрації Івано-Франківська

Видалена була ця пухлина, була проведена резекція діафрагми, була проведена резекція перікарду, убла проведена відділення цієї пухлини і вивільнення її від пухлини аорти, стрвоходу, кореню правої легені. Також були видалені метастатичні вогнища з коренів лівої легені якраз з лівої сторони, також були видалені уражені ребра, частина уражених ребер, - каже Олександр Калінчук, завідувач хірургічного відділення лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Для порятунку дівчинки до операції була залучена ціла мультидисциплінарна команда фахівців різного профілю.

Були в бригаді і кардіохірурги, я як торакальний хірург, дитячий хірург, колектив анестезіологів. Операція проводилася з залученням понад 10 фахівців нашої установи, - розповів Юрій Король, торакальний хірург Першого хірургічного відділення Центру хірургії Першого медоб’єднання Львова.

Усе пройшло успішно і, навіть, вдалося оминути всіх ускладнень, до яких фахівці були готові. Вже за 6 днів дівчинка повернулася додому. Болі зникли. Вероніка стала активнішою та набрала кілька кілограмів. Та попри те, що надскладна операція вже позаду, лікування не закінчене.

А зараз ми ще маємо проходити курс хіміотерапії. Ще казав нам лікар що попереду десь 6 курсів хіміотерапії ну і там вже пересадка кісткового мозку, - каже Наталія Мазур, мама Вероніки.

Мама з дівчинкою налаштовані лише на одужання, а лікарі своєю чергою будуть робити все можливе, щоб дівчинка забула про свою складну хворобу.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Приїхали з-за кордону на лікування в Україну Приїхали з-за кордону на лікування в Україну
Львівські дитячі нейрохірурги видалили частину півкулі мозку 4-річній пацієнтці з Ірландії, аби позбавити важких судомних нападів
Перша аеромедична евакуація для дитини на Львівщині: 3-місячне немовля потрапило в реанімацію Перша аеромедична евакуація для дитини на Львівщині: 3-місячне немовля потрапило в реанімацію
Лікар розповів, що у дитини діагностували судомний синдром. Що сталою причиною їх виникнення поки що не відомо.
Внаслідок аварії у Львові постраждала 7-річна дитина Внаслідок аварії у Львові постраждала 7-річна дитина
Унаслідок лобового зіткнення двох автомобілів, постраждала 7-річна дитина. З травмою голови її забрали до реанімації.
Loading...
Load next