«Блату» не буде: працівники «Львівобленерго» показали, як вимикають світло жителям Львова (відео)

«Блату» не буде: працівники «Львівобленерго» показали, як вимикають світло жителям Львова (відео)

Козицький Максим відключається також. А Садовий? Садовий я зараз не можу сказати, бо там схема зараз змінена трошечки. Взагалі він попадав теж під відключення.

«Блату» не буде, комусь просто пощастило. Так працівники «Львівобленерго» вимикають електроенергію жителям Львова. Усе за графіком трьох груп.

Отримавши команду від диспетчера, натискають на потрібну кнопку у розподільчому пункті. Цей, приміром, живить близько 10 будинків. Потім бригада має упевнитися у відсутності напруги на діючій електроустановці.

Процес знеструмлення хоч і займає всього декілька хвилин, однак після відімкнення потрібно відзвітуватися і їхати на наступний об’єкт. Тому й світло зникає у когось швидше, а у когось – пізніше, навіть якщо споживачі в одній групі.

Корки по дорогах можуть бути, розумієте, їхати в центр туди-сюди. То ще на Сихів легше їхати по дорозі, - каже Мирослав Пуканський, електромонтер ОВБ.

Тут працівники, отримавши вказівку від Центральної диспетчерської служби дають команду ОВБ на відключення світла на всій території Львівської МТГ. Звідси також вимикають електроенергію автоматично, однак це – лише 40% споживачів.

Христина Бойко очолює оперативно-диспетчерську службу Львова уже 14 років. Пригадує як такі ж графіки застосовували у 90-х під час віялових відключень, однак тоді вони тривали до двох місяців максимум.

Якщо із зеленою та помаранчевою клітинками усе зрозуміло, що ж означає біла і чому світло часом зникає?

Інколи буває, що накладається 2 групи: оце, що «Можливе відключення» - це, коли йде накладка двох груп тому, що не вистачає потужності, - каже Христина Бойко, начальниця оперативно-диспетчерської служби Львова.

Натомість трапляється, коли серед житлового масиву, зануреного у пітьму, якийсь один будинок – світиться як ні в чому не бувало. Цьому також у «Обленерго» мають пояснення: річ у спільність лінії з важливими об’єктами.

Є такі фідера, де на критичній інфраструктурі ще знаходяться побутові споживачі. Не всюди є можливість відключити їх, тому вони і отримують. Інколи підчас зміни схеми, коли є аварійні відключення їх переводять на ці фідера, які не відключаються, поки відновиться схема. Електропостачання здійснюється їхнє без перерви, - каже Христина Бойко, начальниця оперативно-диспетчерської служби Львова.

А на не дотримання графіків погодинних відключень можуть вплинути і аварійні.

Тобто десь шкодиться кабель і оцей ніби ланцюжок, який має бути, шкодиться, і тоді вони можуть накладатися і більша частина навіть відключатися ніж по графікам. Але це вже є аварійна ситуація в мережі, - розповідає Христина Бойко.

Як от зараз – енергетики беруться за ремонт високовольтних електромереж на Стрийщині.

Нині тут – планова заміна фарфорових ізоляторів на одній з підстанцій. Зазначимо, працює бригада високовольтників, яка 12 грудня повернулася з деокупованої території Миколаївської області.

Відновлювали лінії 35 Кв для заживлення містечок і сіл після бойових дій тому, що там дуже багато було проводів обірваних, опори пошкоджені, ми це всеремонтували, - повідомив Володимир Гарасимів, майстер Стрийської дільниці служби ліній електропередач 35 Кв і вище.

Без опалення, води та працюючих магазинів 2 тижні 5 львівських майстрів жили й працювали під звуки вибухів. Допомагали енергетикам фахівці ДСНС, які спершу розміновували територію, після чого заїжджали наші бригади. Найскладніше, пригадує, Володимир, було психологічно.

Коли була тривога, то ми старались, бо ми працювали там коло об1єкту, скажем так, підвищеної небезпеки, звідти від’їхати по-далі і десь сховатись. Або в посадці, або були окопи. Не було умов побутових. Ти відпрацював день, хочеш прийти, помитись у теплій воді...тепла вода, - сказав Володимир Гарасимів .

А щоб зберегти техніку та уникнути пожежі, енергетики нагадують про необхідність виймати з розеток електроприлади під час відключень світла. Вмикати побутову техніку бажано лише через пів години після подачі струму.

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
У четвер 23 вулиці Львова протягом дня будуть без світла У четвер 23 вулиці Львова протягом дня будуть без світла
9 грудня, через проведення планових ремонтних робіт ПАТ «Львівобленерго» знеструмить низку будинків.
На деяких вулицях Львова не буде світла до 17:00 На деяких вулицях Львова не буде світла до 17:00
Гаряча лінія "Львівобленерго" повідомляє про відключення світла.
На Львівщині можуть запровадити аварійні відключення світла: за яких умов? На Львівщині можуть запровадити аварійні відключення світла: за яких умов?
Диспетчер енергосистеми довів нові ліміти потужності для Львівщини. Наразі вони закривають 60% потреб.
Loading...
Load next