Як уникнути переїдання на свята: лікарі нагадують прості правила (відео)

Як уникнути переїдання на свята: лікарі нагадують прості правила (відео)
Переїдання може спричинити гострий панкреатит та навіть може стати причиною апендициту

Святкові столи гнуться від різноманітних страв, а шлунок страждає від перенасичення. Відтак це закінчується важкістю, вздуттям, нерідко отруєннями, і навіть може призвести до того, що людина опиниться на операційному столі. Відтак лікарі нагадують дуже прості правила, які допоможуть цього уникнути.

Їжу потрібно споживати безпосередньо після того, як ви її приготували ну максимум через декілька годин або день. Їжу не тримати довго в холодильнику,- каже Олена Ходосевич, лікарка-гастроентеролог Львівської обласної клінічної лікарні

Лікарі рекомендують складати меню так, щоб основна частина складалась саме з овочів і фруктів.

Переважно це є велика кількість овочів, які містять клітковину, які легко засвоюються і немає відчуття важкості, обмежити вживання салатів, які заправлені майонезами, жирами, складними маргаринами, випічка яка жирна. Переважно скоротити до мінімуму вживання простих вуглеводів тобто легкозасвоюваних і складних жирів, - розповідає Наталія Мішак, сімейна лікарка Другого медичного об’єднання Львова.

Але якщо все-таки на святковому столі не обійтись без традиційного олів’є. То лікарі радять робити невеликі порції. Щоб можна було одразу з’їсти і нічого не відставляти у холодильник. Проте не потрібно пам'ятати, щоб велика кількість їжі ще є в поєднанні з алкоголем може закінчитись дуже погано.

Жовчокамяна хвороба і хронічний панкреатит це є, зазвичай це є люди із груп ризику. Це є захворювання підшлункової залози. Зазвичай супроводжує себе больовим синдромом такого перізуючого характеру, гострого характеру, можлива блювота при цьому, нудота, відсутність апетиту тоді вже ну і може призвести пацієнта до операційного столу, - додає сімейна лікарка Другого медичного об’єднання Львов.

У разі переїдання ви можете допомогти шлунково-кишковому тракту з допомогою ферментів. Проте  ними постійно зловживати непотрібно. Також спеціалісти радять не забувати за тарілку здорового харчування, особливо людям, які вже мають проблеми з шлунково-кишковим трактом.

В тій тарілці більше половини продуктів це є овочі і фрукти. Це не значить що треба їсти всі сирі фрукти і овочі. Можна робити запікати овочі, можна їх тушити, зробити з них салати Так само фрукти. Можна і в запеченому вигляді, не обов'язково в сирому. Бо велика кількість сирих фруктів і овочів провокує кислотність і тому можуть загострюватися кислотозалежні стани, - каже Олена Ходосевич. 

Також сюди входить риба, м'ясо, яйця, цільнозернові, а також молочні продукти.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Лікарі Львівщини закликають слідкувати за своїм самопочуттям Лікарі Львівщини закликають слідкувати за своїм самопочуттям
На Львівщині нещодавно створили регіональну координаційну раду з питань громадського здоров’я
Яких захворювань побільшало на Львівщині у 2022 році? (відео) Яких захворювань побільшало на Львівщині у 2022 році? (відео)
Цьогоріч на Львівщині втричі зросла кількість захворювання на лептоспіроз, вдвічі на хворобу Лайма, а також на менінгококову інфекцію.
Loading...
Load next