Менші соцвиплати та податок на землю: які новації очікують на українців у 2023 році? (відео)

Менші соцвиплати та податок на землю: які новації очікують на українців у 2023 році? (відео)

Менші соцвиплати та податок на землю: які новації очікують на українців у цьому році? І як ці нововведення вплинуть на роботу бізнесу та життя пересічних львів’ян.

МІНІМАЛКА

Розпочнемо з мінімалки. В умовах війни держава, як і торік, використовуватиме бюджет переважно на оборону, безпеку та виконання соцзобов’язань. Мінімальна заробітна плата у 2023 становитиме 6700 гривень. Уряд встановив цей показник ще торік у жовтні, він змінюватиметься впродовж цього року.

ДОПОМОГА БЕЗРОБІТНИМ

Таким ж буде максимальний розмір допомоги з безробіття. Нагадаємо, під час дії воєнного стану він не може перевищувати розмір мінзарплати, що встановив закон на 1 січня календарного року.

А от розмір мінімальної допомоги по безробіттю зменшений – з 1800 до 1000 гривень. Таку суму отримають люди, які мали стаж менше ніж 7 місяців протягом останнього року.

ЛІКАРНЯНІ ВІД ПФУ

Нововведення з січня стосуються і лікарняних. Тепер ці виплати здійснює Пенсійний фонд, а не Соцстрах, як це було раніше.

ПОДАТОК НА ЗЕМЛЮ

Із початком року українцям доведеться сплачувати так зване мінімальне податкове зобов’язання за паї. Хоч суму вираховуватимуть індивідуально, за оцінками експертів, за середньостатистичний пай треба буде заплатити до 6 тисяч гривень. А якщо ділянку орендують неофіційно або нею користується її власник, то він сам повинен сплачувати цей податок. Якщо ділянку офіційно здають в оренду, то сплачує орендар.

ТАРИФИ НА КОМУНАЛКУ

Тарифи на електроенергію підвищилися, втім лише для окремих промислових споживачів. Для населення тарифи на компослуги наразі не зміняться через дію мораторію на це (йдеться про воєнний час та пів року після її завершення).

БЕЗ ПАКЕТИКІВ

Нові звички під час походу до супермаркета: з Нового року в Україні заборонено продавати поліетиленові пакети. Навіть так звані кульочки-маєчки. Нагадаю, пластикові торбинки у грудні 21-го стали платними. Пізніше магазини їх мали замінити на паперові.

Ну і, звісно ж, головне очікування усіх українців – наша перемога.

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Минулоріч майже 15 МІЛЬЙОНІВ громадян перетнули кордон Минулоріч майже 15 МІЛЬЙОНІВ громадян перетнули кордон
За минулий рік державний кордон перетнули майже 15 мільйонів громадян та понад 3 мільйони транспортних засобів.
СБУ підсумували РЕЗУЛЬТАТИ роботи у 2023 році СБУ підсумували РЕЗУЛЬТАТИ роботи у 2023 році
Коригувальники, колаборанти та агенти кремля: в СБУ підсумували 2023 рік
Титул «Міс Львів 2023» отримала журналістка та блогерка Вікторія Гедз Титул «Міс Львів 2023» отримала журналістка та блогерка Вікторія Гедз
Титул «Міс Львів 2023» отримала Вікторія Гедз, журналістка на радіо та блогерка, яка вразила суддів своєю красою та чіткою позицією щодо допомоги потребуючим.
Loading...
Load next