У центрі «Незламні» готують до протезування захисника, який втратив на війні дві нижні кінцівки (відео)

У центрі «Незламні» готують до протезування захисника, який втратив на війні дві нижні кінцівки (відео)

В юності був спортсменом ще до армії, до війни в Афганістані. Бу вперший розряд з легкої атлетики і потім періодично звертався повертався до теми бігу, - розповідає Ігор Крупнов, пацієнт.

57-річний пан Ігор згадує свою юність. Ще 5 років назад він пробіг марафон на 42 кілометри. Мріє це зробити знову. Проте, вже на протезах. Чоловік на війні втратив обидві кінцівки. Коли з побратимами виконував бойове завдання машина, у якій він перебував наїхала на протитанкові міни. Все, що пам’ятає сьогодні – це як він прокинувся на 5 добу після поранення, коли його вже евакуйовували до Львова.

Дуже зрадів що я живий. Дуже сумно було знати що комбат загинув і ті операції по ампутації в перший же день коли приїхав у Львів. Мене привезли одразу в операційну, там була перша ампутація. Друга нога ще залишалася, але потім з'ясувалося що вона не функціональна – потрібна друга ампутація, - каже пацієнт.

Ампутацію хірурги виконали після консультацій з протезистом, який допоміг визначити найкращий для подальшого протезування рівень ампутації. З Ігорем почали працювати фахівці різного профілю, адже саме мультидисциплінарний підхід допомагає підібрати найкращу тактику лікування.

В пацієнта був дуже важкий перелом правого колінного суглоба, який також був мало перспективний, але вдалося зробити складну реконструктивну операцію, встановити пластини фіксуючі і таким чином пацієнту була виконана ортопластична ампутація під протезування, - пояснив Гнат Герич, керівник напрямку хірургії Національного центру «Незламні».

Шлях до одужання у чоловіка був важкий. Післяопераційний перебіг був ускладнений сепсисом, тобто поширенням інфекції на різні органи і системи. Проте, лікарям вдалося його врятувати та стабілізувати стан. Нині його готують до протезування.

Ми працюємо вже майже 3 місяці. Він переніс у нас в лікарні дуже багато оперативних втручань. Почлаи ми з ним займатися ще в реанімації. Він абсолютно самостійно виконує необхідні побутові речі, - каже Роксоляна Шміло, фізична терапевтка Національного центру «Незламні».

Спеціалістка додає, що Ігор дуже наполегливий пацієнт, має сильний характер, добре займається та швидко приходить до форм. Чоловік налаштований позитивно, адже його підтримує дружина та дві його доньки. Після того як встане на ноги, каже хоче повернутися до свого маленького бізнесу, і, звичайно втілити в життя ще одне велике бажання, досягти якого йому допомагають у реабілітаційному центрі «Незламні».

Я знаю, що в нього є мрія пробігти ще один марафон. В нас є протезист, який займається виготовленням спортивних протезів і я думаю, що в майбутньому ми дійдемо до того що бігати він все-таки зможе.

Зараз лікарі розглядають можливість встановлення найсучасніших протезів за новими технологіями. А поки у Ігоря важливе завдання - підготуватися до цього та повернутися до звичайного життя.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Львівська дитяча лікарня подала проєкт на конкурс Громадського бюджету: в чому його суть (відео) Львівська дитяча лікарня подала проєкт на конкурс Громадського бюджету: в чому його суть (відео)
Львівська дитяча лікарня подалася на великий та малий проєкти Громадського бюджету
Упродовж місяця лікарі у Львові використали 8 кілометрів гіпсу лише на постраждалих від ожеледиці (відео) Упродовж місяця лікарі у Львові використали 8 кілометрів гіпсу лише на постраждалих від ожеледиці (відео)
Лікарі підбили підсумки щодо львів’ян, які постраждали унаслідок ожеледиці впродовж минулого місяця.
Вперше в Україні: у Львові провели трансплантацію легенів і пересадку серця дитині (відео) Вперше в Україні: у Львові провели трансплантацію легенів і пересадку серця дитині (відео)
Медикам лікарні швидкої допомоги вдалося зробити рекордну кількість пересадок. Один донор урятував п'ять життів.
Loading...
Load next