Львівські медики зафіксували в 11-річної дитини рідкісне ускладнення після COVID-19 (відео)

Львівські медики зафіксували в 11-річної дитини рідкісне ускладнення після COVID-19 (відео)
Хвороба спровокувала у 11-річної дівчинки гострий поперечний мієліт та зниження рухової активності у верхніх і нижніх кінцівках. 

11-річна Соломійка приїхала на черговий огляд до дитячої лікарні 1-го медичного територіального об’єднання Львова. Зараз вона активна та здорова. А ще близько року тому тут їй довелося лікуватися тривалих 2 місяці, а лікарям буквально ставити дівчину на ноги.  

Було трошки важко ходити. Почала боліти зараз голова ще, — каже Соломійка — пацієнтка.

Потім почали затерпати руки. Ми з мамою пішли до лікарки сімейної, вона нас направила до невролога в поліклініці. Ніби невролог сказала все нормально, тоді ніби щось вже було легше, а потім в четвер вже трошки відчувала якусь слабість в ногах ну і в п'ятницю вже було важче ходити, — розповідає Оксана Войтко, мама Соломії.

До дитячої лікарні Соломійку вже привезла швидка і її чи не одразу поклали в реанімацію.  

Це була топічна клініка ураження спинного мозку в шийному відділі хребта Звичайно етіологію, генез цього ми не могли ще відразу сказати. Так можуть починатися і запальні процеси в спинному мозку, так може починати проявлятися і пухлина спинного мозку, так можуть виглядати в травми. Хоча в анамнезі травми не було, — зазначає Ірина Рудковська, дитяча лікарка-неврологиня 1-го ТМО Львова. 

Оскільки жоден з тих аналізів які ми здавали не підтвердив попередніх діагнозів. Виключили і оптикомієліт і системний вовчак, і ще там різні варіанти тижнів через 3 коли ми вже були у відділенні ми здали крові на імуноглобуліни ну і виявилося, що в неї перевищення було при нормі 1.1, а в неї було 9. Ну тобто це ми вже 3 тижні пролежали у лікарні, — каж Оксана Войтко, мати Соломії. 

Як виявилося, дівчина безсимптомно перехворіла на коронавірус, який спровокував таку реакцію організму. Цей рідкісний випадок ускладнень після ковіду у дитячій лікарні зафіксували вперше. 

На цей час ми знайшли про 43 випадки ковід асоційованих мієлітів у дітей та дорослих. З них було 10 випадків власне у дітей. Важкість перебігу самої ковід інфекції не завжди корелює з важкістю цих ускладнень постковідних які вони можуть спричиняти, — пояснює Ірина Рудковська. 

Діагноз, який вдалося встановити дитині — гострий поперечний мієліт в шийному відділі хребта та спастична тетраплегія, тобто зниження рухової активності у верхніх та нижніх кінцівках із порушенням функцій тазових органів.  

Це є запальний процес спинного мозку, який може бути зумовлений різними причинами. Може бути зумовлений і вірусами, і бактеріями і грибами, тобто будь-якими інфекційними чинниками, а можуть бути так звано вторинно-інфекційні або аутоімунні ураження, — зазначає Ірина Рудковська 

Два тижні Соломійка пробула в реанімації, а згодом була переведена у відділення неврології. Для того, щоб відновилася функція уражених кінцівок їй знадобилась також і тривала фізична реабілітація.  

Ми працювали спочатку у лікарні над тим щоб відновити її навички спочатку сидіння, потім по трошки починали ходити, вертикальне положення займати і коли вона виписалася додому вона могла самостійно пересуватися, але не невеликі відстані  в порядку до 10 м, — розповів Богдан Звоздо, фізичний терапевт 1-го ТМО Львова. 

Попри те, що після таких паралічів надалі в пацієнтів можуть залишатись певні порушення функцій, та Софійці вдалося відновитися повністю. Зараз вона активно займається спортом і час від часу навідується до лікаря для профілактичної перевірки здоров’я.  

Підтримай правду тут: https://www.patreon.com/pravdatutlviv   

Віра Коновал - pravdatutnews.com

 

Читайте також
"Червона" зона на Львівщині: область значно перевищує показники госпіталізації пацієнтів (відео) "Червона" зона на Львівщині: область значно перевищує показники госпіталізації пацієнтів (відео)
У "червоній" зоні зможуть працювати: заклади громадського харчування за адресною доставкою та навинос; салони краси за попереднім записом; фінансові установи; пошта, заправки, медичні та ветеринарні заклади тощо.
Пандемія та відходи: як на Львівщині утилізовують "ковідне" сміття (відео) Пандемія та відходи: як на Львівщині утилізовують "ковідне" сміття (відео)
Одноразові маски та рукавички – за минулий рік на Львівщині нарахували 155 тонн "ковідного" сміття.
"Жовта" карантинна зона: що очікувати львів'янам найближчим часом? (відео) "Жовта" карантинна зона: що очікувати львів'янам найближчим часом? (відео)
Близько 85% шкіл Львівщини припиняють навчання з четверга. Університети ж переходять на змішану форму навчання
Loading...
Load next