У Львові відкрили регіональний центр Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими

У Львові відкрили регіональний центр Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими

У Львові почав свою роботу Західний регіональний центр Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими діяльність якого спрямована на полегшення процесу повернення рідних, який утримують рашисти. Серед тих з ким активно працюють фахівці цього центру й Наталія у якої чоловік вже 9-й місяць перебуває у неволі.

Спочатку дізналася від побратимів, що чоловік зник безвісти. Тобто вони втратили автомобіль у якому він їхав з командиром. 3 дні я рахувала, що він безвісти зник, бо не було жодної інформації, а 24 числа нам зателефонувала російська сторона  й повідомила, що він у полоні й пізніше цього дня з’явилося відео на якому є 41 військовополонений взяті у Луганській області, - розповідає Наталя Гусак, дружина військовополоненого.

Потім вона кілька місяців зверталася у різні інстанції, щоб їй надали консультацію щодо подальших дій та як повернути чоловіка додому, аж допоки вона не дізналася про координаційний штаб у Києві.

Вони кожного разу намагалися нас координувати саме по мирних акціях, бо звичайно ми усі живі люди й ми хочемо, щоби голос наших рідних був почутий саме з великих майданчиків наших міст й світу. Й кожного разу ми консультувалися, бо не знали, що можна висвітлювати, плакати з яким написами мають бути, - каже Наталя Гусак.

У Західний регіональний центр прийматимуть можуть звертатися родини бійців не тільки зі Львівщини, а й з Івано-Франківської, Закарпатської, Тернопільської, Рівненської та Волинської областей.

Сьогодні працює велика команда, представлені усі військові підрозділи, силові структури, поліція для того, щоб швидко й оперативно відповідати на ті виклики, які є в родин. Бо окрім найціннішого повернення з полону, виникає багато технічних нюансів з різними документами, довідками й для цього ми тут, щоб допомагати людям, щоб не було якоїсь бюрократії у цій складній темі, - пояснила Анна Кузюта, керівниця Західного регіонального центру Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Також на місці працюватимуть юристи та психологи. А тим хто повернувся додому допоможуть також з лікуванням та подальшою реабілітацією.

Від початку повномасштабного вторгнення майже 2 тисячі громадян України, як оборонців, так і утриманих цивільних осіб повернули додому в результаті обмінів й безумовно це складний процес, бо фактично Україна сам на сам. В багатьох випадках держава-агресор не допускає до роботи міжнародні інституції, а це означає, що Жиневські конвенції Червоний хрест, тобто, ті механізми, які мають працювати у таких умовах вони відіграють меншу роль, - додав Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міноборони України.

Також додає, що родинам не варто реагувати на пропозиції про викуп та переводити гроші невідомим особам, бо це можуть бути шахраї. Тож необхідно звертатися тільки у офіційні структури.

Номер гарячої лінії координаційного штабу у Львові 0 800 300 541. Вони приймають дзвінки з понеділка по п’ятницю з 9-ї ранку й до 17-ї години вечора.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com
 

Читайте також
У Львові від пневмонії помер ветеран АТО Юрій Досяк У Львові від пневмонії помер ветеран АТО Юрій Досяк
Він пройшов Іловайський котел і 119 днів полону.
Українські військові пройшли підготовку до застосування NLAW (відео) Українські військові пройшли підготовку до застосування NLAW (відео)
Тренували військовослужбовців ЗСУ британські інструктори.
Історії біженців, що шукають порятунок (відео) Історії біженців, що шукають порятунок (відео)
За 7 днів російсько-української війни Львівщина прийняла більш ніж 40 тисяч переселенців та понад 100 тисяч біженців виїхало до Польщі.
Loading...
Load next