Купівля чи оренда житла — що обрати?

Купівля чи оренда житла — що обрати?
Обирати між купівлею та орендою доводиться майже всім. Варто зважити переваги та недоліки обох варіантів та зробити вибір.

2022 рік, продовжується пандемія, але, не зважаючи на це, студенти навчаються, молоді люди створюють сім’ї, а туристи подорожують. Квартирне питання є одним з найпоширеніших серед молоді. Тож чи краще орендувати чи купувати зараз розберемося.

Фото: LEV Development

Оренда квартири - це подорож

Оренда дозволяє швидко змінювати свою локацію. Цього року живеш в одному районі, наступного року в іншому і так можна без кінця.

Оренда житла має багато переваг та деякі недоліки. З позитивного:

  • можна змінити житло будь-коли;
  • оренда не вимагає капіталовкладень;
  • доступна ціна;
  • повністю облаштоване приміщення;
  • мінімальна відповідальність.

Орендують зазвичай:

  • студенти;
  • молоді сім’ї;
  • робітники з інших міст;
  • молоді незалежні хлопці/дівчата;
  • туристи.

Негативні сторони:

  • нестабільність: господарі можуть різко припинити співпрацю і вам доведеться переїжджати;
  • підвищення орендної плати;
  • застава (на випадок матеріальної шкоди, виплачуються господарям квартири).

З особистого досвіду, оренда квартири це справді зручно. Варто не забувати про договір оренди, що убезпечить вас від неприємних сюрпризів. У договорі вказувати паспортні дані, що будуть доказом вашої угоди з власником.

Фото: з відкритих джерел

Оренда квартири з друзями, знайомими чи одногрупниками часто готує “неочікуваності”. Варто напередодні обговорювати точні терміни оренди, сфери відповідальності та правила. Коли квартира перетворюється на гуртожиток варто дотримуватись мінімальних правил та не втрачати повагу один до одного. Оренда квартири лише для себе зручніше: ніхто не шумить, коли хочеш тиші; не треба відстоювати свої кордони; непроханих гостей не буває.

Під час пошуку квартири для оренди часто можна потрапити на шахраїв. Ніколи не давайте завдаток невідомій людині, гроші за показ квартири маячня, просіть документи на квартиру, щоб перевірити офіційного орендодавця.

Фото: з відкритих джерел

 Якщо хочете орендувати від власника, то доведеться пройти усі групи за тематикою у Facebook, але там теж кожен третій рієлтор.  Маклерські послуги зазвичай коштують або 100%, або 50 % вартості оренди квартири. Такі послуги передбачають допомогу у пошуку квартири, огляді та підписанні договору на оренду. Для пошуку квартири саме від власників варто закладати на це багато часу.

Найбільший попит на квартири це середина літа, початок осені - час студентів. Квартир багато, цінова категорія різна, проте вже 2021 року значно зросла. Деякі квартири з 6 000 грн піднялись до позначки 8 000 – 9 000 грн за оренду, але умови у ній не змінились.

Купівля квартири звучить статусно

Та такий крок несе за собою величезну відповідальність, кредити, іпотеки та інше.

Фото: LEV Development

Переваги:

  • ваша власність;
  • можна перетворити на фінансовий актив (під оренду іншим людям);
  • стабільність.

Недоліки:

  • велика вартість;
  • схеми на вторинному ринку;
  • новобудови, що так і не добудували.

Однак у власній квартирі почуваєшся безпечно. Хоч щодня можеш робити ремонт, змінювати меблі, планування та інше. На заваді домашніх тварин ніхто не стане, адже ваші речі – ваші правила. Власна квартира це ваш прихисток, де за будь-якої погоди, ситуації у світі ви почуваєтесь у безпеці.

Щоб обрати квартиру мрії існує безліч професіоналів своєї справи, які допоможуть розібратися з ринком квартир, підберуть для вас найкращі варіанти та проконсультують з усіх питань. Купувати квартиру у тихому панельному районі чи у сучасній новобудові вибір за вами, проте теперішні будинки більш прилаштовані, до сучасної молоді. Власна квартира це поле креативу, відчуття безпеки та свободи.

Ризики є скрізь, проте варто лише визначитись для самого себе. По-перше, чи саме в цьому місті ви хочете жити. По-друге, чи маєте ви сім’ю, дітей, роботу, що змушує вас жити у певному місті чи районі. По-третє, чи справді вам потрібна оренда квартири чи краще «гніздитись» у власному помешканні, що буде вигідніше для вас. Відповіді на ці запитання полегшать ваші роздуми, та, можливо, заощадять кошти.

Нагадаємо, що в Україні спостерігають підняття вартості нерухомості: з чим це пов’язано? (відео). Зростання вартості житла експерти пов’язують із подорожчанням будівельних матеріалів та попитом, адже Львів розташований близько до кордону. 

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Нардеп-втікач Козак заплатив 1,3 мільйона за оренду житла у Білорусі Нардеп-втікач Козак заплатив 1,3 мільйона за оренду житла у Білорусі
Проросійський нардеп Тарас Козак, який підозрюється в держзраді, 31 травня заплатив у Білорусі за оренду житла 1,3 мільйона гривень.
На Львівщині посадовця "Новояворівських електромереж" затримали на хабарі в 1 млн гривень (відео) На Львівщині посадовця "Новояворівських електромереж" затримали на хабарі в 1 млн гривень (відео)
У Львівській області на хабарі у 1 мільйон гривень затримали керівника однієї з філій "Нафтогаз Тепло" - "Новояворівських електромереж". Хабарника "спіймали на гарячому" - одразу після передачі грошей.
Loading...
Load next