Хто робітник, хто головний і хто за що відповідає: посади на будмайданчику

Хто робітник, хто головний і хто за що відповідає: посади на будмайданчику
Девелопер, забудовник, підрядник – як не заплутатись…

Якщо ви плануєте купувати квартиру чи будувати власне житло дана інформація вам точно буде у нагоді. Під час робочого процесу ви постійно будете зіштовхуватись з термінами: девелопер, забудовник, генпідрядник, замовник будівництва і т.д. Думаю зараз вам здається що це "той, хто відповідає за будівництво". Але насправді – у кожного з них свої завдання та зона відповідальності, а також своя роль в успішній реалізації проєкту.

Девелопер

Фото: з відкритих джерел

Девелопер – в перекладі  означає "той, хто розвиває". Він керує усім процесом, пов'язаним з об'єктом нерухомості: створенням нових або реконструкцією існуючих проєктів, розвитком земельних активів. Мета – збільшити прибуток від реалізації проекту.

Замовник

Фото: з відкритих джерел

Замовник – той, хто замовляє будівельні роботи. Його ключовий обов'язок-своєчасно прийняти це саме замовлення. У нашому випадку – будинок, зданий в експлуатацію. Замовником може виступати як фізична, так і юридична особа, а також – держава.

В Україні замовник будівництва – як правило, власник або орендар земельної ділянки, де будуть проходити роботи. Він відповідає за оформлення всієї дозвільної документації, необхідної для проектування і початку будівельних робіт. Далі в його зоні відповідальності – всі документи аж до отримання дозволу на введення будинку в експлуатацію.

Забудовник

Фото: з відкритих джерел

Забудовник – це, як правило, юридична (рідше – фізична) особа, яка організовує роботи на майданчику. В його обов'язки входить загальне керівництво процесом, нагляд за будівництвом, контроль планів та термінів, звіт про витрачені кошти.

Забудовник також може бути власником земельної ділянки, на якій йде будівництво. І по суті – бути замовником будівництва. Тоді сам забудовник і отримує дозвіл на ведення робіт на даній земельній ділянці.

Буває таке, що вважають, що забудовник і девелопер — це одне й те саме. Так називають себе і забудовники, і замовники, і генпідрядники. Але девелопер – поняття більш масштабне. Зазвичай – це велика організація з більш широким спектром цілей і обов'язків, яка може об'єднувати декількох забудовників одночасно. До речі, з юридичного боку девелопер, як правило, не є стороною договору і відповідальності перед інвесторами не несе.

Генпідрядник

Фото: з відкритих джерел

Генпідрядник – відповідальний за ведення безпосередньо будівельних робіт – починаючи від котловану і закінчуючи підключенням будинку до всіх необхідних комунікацій. Нерідко генпідрядник залучає до процесу будівельних робіт на різних ділянках інші вузькоспеціальні організації (субпідрядників). Саме генпідрядник несе відповідальність перед замовником за терміни і якість вироблених робіт.
 

Інженер-будівельник

Фото: з відкритих джерел

Інженер на будівництві – це виконроб, він керує загальнобудівельними роботами, монтажем конструкцій, здійснює контроль за якістю. У проектних організаціях інженери виконують роботи по комплексному проектуванню: архітектурній, конструктивній частині (електропостачання, опалювання і вентиляція, водопровід і каналізація, слабкострумові системи – телефон, пожежна сигналізація, телеспостереження та ін.). Крім того, розробляють генеральні плани проектованих комплексів, куди входять дороги, земляні роботи, організація будівництва.

Виконроб

Фото: з відкритих джерел

Виконроб керує бригадою будівельників або монтажників, веде облік виконаних робіт і контролює їх якість. Також цей фахівець розраховує зарплати підлеглих і замовляє будматеріали.

Знати хто за що відповідає під час будівництва важливо, адже у разі якихось проблем ви знатимете до кого звернутись.

Нагадаємо, що LEV Development розпочинає партнерську програму кредитування з банками України. Житло та інвестиційні проєкти стають ще доступнішими.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Live&Ride: людиноцентризм, як філософія компанії LEV Development Live&Ride: людиноцентризм, як філософія компанії LEV Development
Live&Ride – це мінус 10% вартості власного паркомісця, при купівлі помешкання у LEV Development
Loading...
Load next