Купівля квартири: які документи для цього потрібні?

Купівля квартири: які документи для цього потрібні?

П’ятий випуск проекту «Квартира на фініші» від телеканалу ПравдаТУТ Львів присвячений порадам як купити для себе якісну квартиру.

Відповідаємо на найпоширеніші запитання і сьогодні ми запросили людину, без якої не відбудеться покупка квартири.

У п’ятому випуску проекту «Квартира на фініші» спілкуємось з нотаріусом Олександром Моргуном.

Як придбати квартиру, та які документи потрібно зібрати? А також на що обов’язково звертати увагу?

Перше -  це перевірка цільового призначення земельної ділянки, чи можна на цій земельній ділянці будувати будинок?

Друге - перевіряємо дозвільні документи на початок будівельних робіт. Якщо об'єкт закінчений, то перевіряємо реєстрацію об'єкта, технічний паспорт, сертифікат про завершення будівельних робіт.

Якщо квартира вже готова - це простий договір купівлі продажу між забудовником та особою яка купляє нерухомість, посвідчений нотаріально, - зазначає Олександр Моргун.

Як щодо вторинного ринку? Чи там така сама процедура? Чи можливо є більше різних інших нюансів?
 

Процедура плюс мінус є зараз всюди однакова.  Нерухомість має бути у Реєстрі речових. Це є повністю електронна система, де нотаріус бачить всі послідовні дії, які відбувалися з майном. Закон пише, що якщо об'єкт, зареєстрований в реєстрі речових прав, то в принципі, це є вже підтвердження права власності.

Якщо нерухомість не зареєстрована в Реєстрі речових прав, потрібно додатково отримати довідку з БТІ. Також, якщо в квартирі прописані малолітні, під час купівлі-продажу має бути згода опікунської ради.

Батьки мають звернутись в опікунську раду за дозволом на продаж квартири, інакше продати квартиру не можна, - зазначає Олександр Моргун.

Які проблеми загалом можуть виникати під час складання договору купівлі-продажу?

Проблеми виникають тоді, коли є помилки в документах: неспівпадіння площ, самовільні перепланування, переобладнання чогось, не коректне відображення у технічному паспорті або технічний паспорт є з приміткою, не дооформлені документи. Проте станом на сьогодні, враховуючи електронні реєстри, помилки майже виключені, - підкреслює Олександр Моргун.

Покупка квартири, яка ще не добудована. Які є нюанси тут?

Купила квартиру і купила майнові права на квартиру, яка будується - це різні речі, абсолютно навіть не пов'язані.

Якщо людина купила квартиру, купила і квартира була зареєстрована, значить вона здана в експлуатацію. Не може бути зареєстрована квартира за забудовником, або за особою, без документів про здачу в експлуатацію.
 

Також є попередній договір - це договір про наміри.
 

В цьому випадку ви складаєте договір з обов’язком забудовника добудувати об’єкт. А у разі проблем – це вже справа суду, - зазначає Олександр Моргун.

Що в договорі може бути написано «маленьким шрифтом»?

Мілкий шрифт стосуєть  попередніх договорів. Потрібно дивитися терміни здачі об’єкта, штрафні санкції за не здачу, протермінування та штрафи, порядок розірвання договору в односторонньому порядку та за яких умовах без згоди може розірвати цей договір.

Зі «вторинкою», коли договір купівлі-продажу основний – маленького шрифту вже немає. Договір буде одразу фактично виконаний: підписали, розрахувались між собою і договір фактично виконаний, - підсумував Олександр Моргун.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next