Комерційна нерухомість: інвестування, прибутковість, ризики | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #32

Комерційна нерухомість: інвестування, прибутковість, ризики | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #32

У тридцять другому випуску програми «Квартира на фініші» говоримо про комерційну нерухомість, зокрема, що зараз цінами, яка ситуація на ринку та про ризики для тих, хто хоче інвестувати у комерційну нерухомість?

 На цю тему детально розповість експертка комерційної нерухомості Альона Лубенець.

Яка зараз ситуація на ринку нерухомості, зокрема з комерційною нерухомістю?

Ну насправді ситуація така, як і у всіх. Комерційна нерухомість перебуває в умовно стабільному стані  та є віддзеркаленням того, що відбувається в Україні та у кожного з нас, - підкреслила Альона Лубенець.

Як змінився попит на придбання комерційної нерухомості у порівнянні до повномасштабної війни і зараз?

Якщо взяти показники півроку до війни і останні півроку – то попит насправді вирівнявся. Останні півроку перед початком повномасштабного вторгнення попит на купівлю комерції трошки просів, потім, на початку війни був дуже низький, і зараз він трошки піднявся в порівнянні з початком війни, але не настільки, як за 2 роки до війни, - зазначає Альона Лубенець.

Яка категорія комерції найпопулярніша?

Наразі є попит на торгову нерухомість, тобто фасадні примущення, які можуть використовуватись під заклади громадського харчування, торгівлю надання послуг, таких як косметологія, перукарня, медицина, - розповіла Альона Лубенець.

Яка ситуація з офісними приміщенями, а також складськими приміщеннями?

Що складська, що офісна нерухомість розширяються тільки під якусь економічну хвилю. Як приклад, коли у 2014 році розпочалась АТО, велика кількість молодих людей, які працювали у сфері ІТ переїхали на захід України. Таким рухом була сформована потреба у великій кількості комерційної нерухомості, а саме офісної. Згодом, за часів пандемії COVID-19 попит просів, а станом на сьогодні з офісними приміщеннями ситуація не така добра, як хотілося, - зазначила Альона Лубенець.

Чи вважається придбання комерційної нерухомості найприбутковішим капіталовкладенням?

Так, дійсно, але є ряд нюансів. Не кожне комерційне приміщення приносить стільки доходу, скільки може принести квартира. Якщо ми розглядаємо історію купівлі комерційної нерухомості за невелику кількість грошей, то і прибутковість буде не великою. Насправді, складно знайти таке комерційне приміщення, яке окупиться за 10 років, - підкреслила Альона Лубенець.

Від чого залежить ціна комерції та чи така нерухомість завжди дорого коштує?

Комерція не завжди дорога. Ціна залежить від локації, від забудови тощо. якщо ми розглядаємо новобудови преміум класу – там комерція дорожча. Є комерція яка коштує не дорого, але вона у центрі, і локація грає роль. Також на ціну впливає стан, адже ви можете придбати комерцію, яка потребує додаткових вкладень.

Ціна на комерцію зараз зросла, адже це віддзеркалення того, яка сиутація наразі є в Україні. Ціни зросли на все і на комерцію в тому числі, - зазначає Альона Лубенець.

Яка комерційна нерухомість найвигідніша?

Найвигідніше вкладення в нерухомість те, де вже є орендар, але він платоспроможний і витривалий до змін економіки. Не важливо яка саме це комерція чи це складське приміщення, чи торгівельне приміщення. Потрібно досліджувати орендаря, його історію, розвиток тощо, - підкреслює Альона Лубенець.

Поради для інвесторів-початківців.

Перша порада – консультація з експертами з нерухомості. Потрібно обов’язково звертатись до фахівців. Також потрібно розуміти можливу суму інвестицій, адже якщо коштів не багато, то варто придбати квартиру. З малих вкладень не буде великого доходу. Якщо подивитися на дошки оголошень, то квартири здаються в оренду в середньому 1-2 місяці. Комерційні приміщення або склади, можуть простоювати і місяць і півроку і рік, в залежності від приміщення, - розповідає Альона Лубенець.

Яку суму потрібно мати, аби думати про інвестування?

Якщо ми розглядаємо, скільки має бути як коштів у потенційного інвестора, то я думаю, що це від 250 000. Звичайно, відіграє роль питання цілі, яку переслідує інвестор. Якщо це вкладення, припустим, для оплати навчання закордонного університету дитини інвестора, яка зараз тільки пішла в школу -  то така інвестиція буде вдалою, адже з часом ціна зросте, - зазначила Альона Лубенець.

Які можуть бути ризики при інвестуванні в комерційну нерухомість і як їх можна мінімізувати?

Якщо ви купляєте, наприклад, новобудову і ви купляєте на стадії котловану, то там ризик від забудовника – не завершити будівництво. Другий ризик -  затягування будівництва. Ще одним ризиком є економічна ситуація в країні. Також може змінитися ситуація з торговими площами, що стосується торгівельних площ комерційної нерухомості. Ризиком може стати ситуація, коли в елітній нерухомості орендар щось продає, що не відповідає рівню, який позиціонується у ЖК чи приміщенні, де це все відбувається. Знецінення в таких випадках теж може бути. Ви маєте розуміти, хто буде сусід або вашій діяльності або вашого орендаря, - підкреслила Альона Лубенець.

Чи варто інвестувати у комерційну нерухомість у 2024 році, враховуючи всі ризики?

Якщо ви прийняли рішення вкладати кошти в комерційну нерухомість - звичайно, вкладайте. Ринок завжди змінюється, а за прогнозами наступного року збільшується оподаткування, а відповідно будуть зростати ціни на все. Ми не можемо точно знати, як буде далі, тому якщо прийняли рішення вкладати – вкладайте, - підсумувала Альона Лубенець.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Яка ситуація на ринку комерційної нерухомості? Яка ситуація на ринку комерційної нерухомості?
Комерційну нерухомість можна використовувати для ведення власного бізнесу або для здачі в оренду, щоб отримувати стабільний щомісячний прибуток
Loading...
Load next