Сезон купання на Львівщині: що робити, коли людина отримала травму в воді (відео)

Сезон купання на Львівщині: що робити, коли людина отримала травму в воді (відео)
Лише цього року на території Львівської області втопилося 9 людей, з них 1 дитина. 

З настанням літньої пори, звичайно, хочеться поїхати на відпочинок ближче до водойми, посмажити м’ясо, полежати під сонцем та поплавати у прохолодному озері чи річці. Але не варто забувати про правила безпеки на воді, наголошують рятувальники. А у разі надзвичайної ситуації варто знати, як правильно надавати першу допомогу, бо саме вона допоможе врятувати життя до приїзду медиків. Нам показали на практиці, що потрібно робити у випадку, коли людина отримала травму на воді. 

Ці заходи необхідно розпочати зі штучного дихання, а вже потім приступати до непрямого масажу серця. І так продовжувати до приїзду медиків. Якщо людина наковталася води, то не варто довіряти народним методам допомоги.  

Є такий міф, що якщо ми дістаємо потопельника, то в нього в легенях є багато води і це потрібно забрати.  І колись використовували такий метод, що людину перегинали через власне коліно, стукали по спині для того, щоб вода вийшла. Насправді так робити не можна і це зовсім не ефективно, бо вода яка потрапила в нижні дихальні шляхи за рахунок того, що легені високоваскуляризовані, то вода і вся рідина там швидко всмоктується, тому насправді рідини там немає. Рідина в нас може бути у верхніх дихальних шляхах, — пояснює Христина Тивонюк, лікарка-реаніматолог Перемишлянської ЦРЛ.

Щоб її позбутися, достатньо зігнути верхню частину тіла потерпілого і вода вийде сама. Щоб уникнути подібних ситуацій варто насамперед відпочивати лише на спеціально визначених і, головне, перевірених водоймах. 

Проводяться пошуки, наприклад, на дні різних, зайвих речей: пляшок, консервних банок, різних по сторонніх об’єктів, які не можуть знаходитися у водоймі. Це для того, щоб запобігти різних порізів й так далі, — каже Віталій Яремчук, водолаз. 

На водних об’єктах, які пройшли перевірку, також потрібно облаштувати рятувальний пост. 

Рятувальний пост має бути обладнаний в першу чергу щонайменше 3-ма рятувальниками, які мають пройти спеціальне навчання, рятувальним обладнанням, рятувальними колами, кінцями Александрова, моторними човнами і тому подібне, — розповідає Дмитро Протон, головний інспектор відділу техногенної безпеки ГУ ДСНС у Львівській області. 

Додамо, що зараз при порятунку людини надзвичайні служби почали використовувати й квадрокоптери, що покращує контроль над ситуацією. Однак попри усі застереження від рятувальників трагічні випадки на воді все ж трапляються. 

Спочатку 2022 року на території Львівської області маємо вже 9 загиблих на воді, з них 1 дитина. За 2021 рік на території області на водних об’єктах загинуло 59 людей, з них 4-ро дітей, — зазначив Дмитро Протон. 

Зазначимо, що список безпечних водойм для купання можна побачити сайті Львівської облдержадміністрації. Головна порада від рятувальників – відпочивати з розумом. 

Якщо люди плавають, то хай щасливо плавають. А якщо люди плавають у нетверезому стані, то я їм можу порадити тільки одне, щоб прив’язали до себе баклажку, щоб їх було скорше і легше знайти, — підсумував Іван Лещишин, керівник маневреної групи водолазів Львівської центральної рятувально-водолазної служби. 
 

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv  

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
COVID в Україні: за добу 12 711 нових випадків та смертність й досі залишається високою COVID в Україні: за добу 12 711 нових випадків та смертність й досі залишається високою
В Україні за минулу добу зареєстрували 12 711 випадків інфікування коронавірусною інфекцією. Зокрема від ускладнень хвороби померло 392 пацієнти.
За останню добу в Україні виявили понад 5 тисяч хворих на COVID За останню добу в Україні виявили понад 5 тисяч хворих на COVID
За минулу добу в Україні підтвердили зараження на коронавірусну інфекцію у 5062 українців. З них на Львівщині зафіксували 311 нових випадків захворювання на Covid.
Понад 2 мільйони хворих: в Україні знову збільшилась кількість захворюваності на Covid Понад 2 мільйони хворих: в Україні знову збільшилась кількість захворюваності на Covid
За минулу добу в Україні станом на 23 квітня, виявили 14 277 нових випадків зараження. З них захворіла 591 дитина та 277 медпрацівників.
Loading...
Load next