У Харкові презентували розвідувальний дрон "Сірко"

У Харкові презентували розвідувальний дрон "Сірко"

У Харкові відбулася презентація роботи першого українського багатосерійного розвідувального БпЛА "Сірко", розробниками якого є харків’яни.

Про це повідомив представник компанії-розробника Ігор Криничко.

За даними розробників, апарат має литий корпус, що дозволяє організувати процес збірки на конвеєрі та забезпечити його масове виробництво.

Сірко - призначений забезпечувати розвідкою до 30 кілометрів. Це зазвичай найнапруженіший відрізок фронту. Розмах крила 93 см, вага 1,3 кг. Максимальна відстань, яку може пройти Сірко 130-140 км, в залежності від погодних умов. У повітрі може бути до 1,5 години. Відео передає оператору в режимі онлайн. Також ведеться запис, - розповів Криничко.

Основною перевагою українського безпілотника буде те, що він надає захист оператору БпЛА.

Машина може літати без радіозв'язку взагалі. Вона повністю автоматизована. Це стосується і злету, і посадки, і самого маршруту. Матеріал, з якого зроблений Сірко - унікальний. Це один із видів полімерів, який на сьогодні повністю радіопрозорий. Тобто цю машину, якщо вона йде в режимі "радіомовчання”, ніхто не бачить, - говорить розробник.

За словами Криничко, більшість пультів керування дронами випромінюють радіохвилі, які може "зчитати” ворог. Отже, оператор дрона під час виконання польоту є незахищеним.

Враховуючи це, ми зробили деякий захист. По-перше, машина керується на відстані до 25 кілометрів. Друге, наша станція керування апаратом побудована за принципом активної щогли. Тобто оператор може ховатися у бліндажі в 100-150 метрах від цієї антени, - додав розробник.

Нагадаємо, COVID-19 на Львівщині: кількість хворих знизилась на понад 33%

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next