Опитування до Дня Незалежності України: понад 60% спілкуються вдома українською

Опитування до Дня Незалежності України: понад 60% спілкуються вдома українською

Майже 60% опитаних зазвичай спілкуються вдома українською, близько 30% ‒ українською та російською, лише 9% ‒ російською. Для 82% опитаних українська мова є рідною, для 16% такою є російська. Тим не менше, понад 70% ВПО і біженців вважають рідною українську.

Про це повідомляє Рейтинг в рамках соціологічного дослідження до Дня незалежності "Уявлення про патріотизм і майбутнє України".

Більшість громадян 65% на запитання, що може найбільше об'єднати українців, відповіли, що перемоги ЗСУ. Відновлення України назвали 49% опитаних, допомогу одне одному ‒  40%, економічне зростання ‒  30%, мова ‒  25%, вступ до ЄС і НАТО ‒  20%, єдність політиків ‒ 15%, культура ‒ 13%, історія ‒  9%, повернення біженців і релігія ‒  по 4%. 

Щодо роз'єднання українців, більша половина відповіла, що політичні конфлікти 62% і взаємні звинувачення 59%. Ще 35% назвали економічну кризу, 22% ‒ відсутність відбудови країни, 21% ‒масовий виїзд українців за кордон, 20% ‒ відмову від вступу до ЄС і НАТО, 19% ‒ поразки ЗСУ, 18% ‒ мову, 12% ‒ релігію, 2% ‒ культуру, 1% ‒ історію.

Водночас 21% респондентів вважають, що Україну найближчими роками чекає застій. Більш позитивна оцінка ‒ в опитаних старшого віку, у жінок, у тих, хто під час війни залишився в Україні. При цьому 61% опитаних є прихильниками безплатної медицини, 57% ‒ безплатної медицини та вищої освіти (24% в обох випадках ‒ платної). 57% розраховують на заборону продажу української землі іноземцям (31% ‒ що іноземці зможуть її купувати).

53% вважають, що держава в майбутньому має бути відповідальною за підвищення доходів громадян, 34% ‒ що за це мають бути відповідальними самі громадяни. 36% розраховують на заборону працевлаштування мігрантам із Близького Сходу, 50% ‒ на дозвіл. 31% ‒ прихильники держрегулювання в економіці, 48% ‒ вільного ринку, 28%  ‒ "сильної руки", 64% ‒ розширення демократії, 15% ‒ посилення контролю, 75% ‒ розширення свобод ЗМІ.

Неоднозначними залишаються твердження про одностатеві шлюби. Кожен третій допускає легалізацію одностатевих шлюбів (37% – можна дозволити, 22% – не визначились, 42% – проти, й при цьому категорично проти – 33%).

Як відомо, опитування проводили серед 6050 респондентів.

Нагадаємо, ЄОселя: українці отримали пільгових іпотечних кредитів на майже 140 млн грн

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Більше половини громадян України не знають дати аварії на ЧАЕС, - опитування Більше половини громадян України не знають дати аварії на ЧАЕС, - опитування
Майже половина українського населення (48%) не знає точної дати аварії на Чорнобильській атомній станції, зокрема більше третини (31%) не змогли пригадати навіть рік коли трапилась аварія.
Скільки українців планують йти до церкви на Великдень: опитування Скільки українців планують йти до церкви на Великдень: опитування
Святкувати Великдень планують 92% українців, однак не святкуватимуть це християнське свято лише 6% жителів України.
63% українців підтримують запровадження локдауну
34% опитаних вважають навпаки. Загалом опитали 2 500 респондентів.
Loading...
Load next