Більше половини громадян України не знають дати аварії на ЧАЕС, - опитування

Більше половини громадян України не знають дати аварії на ЧАЕС, - опитування
Майже половина українського населення (48%) не знає точної дати аварії на Чорнобильській атомній станції, зокрема більше третини (31%) не змогли пригадати навіть рік коли трапилась аварія.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС). Зазначимо, що опитування проводилось у дати, близькі до роковин аварії, тобто протягом 13-15 квітня 2021 року.

Зокрема згідно з даними проведеного дослідження у порівнянні з 2020 роком частка українців, які змогли пригадати точну дату аварії на ЧАЕС, зросла з 40% до 52%. Однак, майже половина населення, а це 48%, не знає точної дати, коли сталася катастрофа на ЧАЕС. При цьому більшість опитаних українців (69%) не змогли пригадати навіть рік, в якому сталася аварія на ЧАЕС, а 52% назвали точну дату.

Згідно з опитуванням, рівень обізнаності щодо року катастрофи нижчий серед молодшого покоління, лише 51% молоді змогли назвати правильну відповідь і приблизно однаковий рівень у респондентів віком від 30 років. Українці віком 50-69 років (на момент аварії їм було від 15 до 34 років) найкраще знають точну дату.

Проте більше чоловіків, аніж жінок знають хоча б рік, коли сталася трагедія – 73% серед чоловіків та 66% серед жінок (розбіжність значуща на рівні 0,01), але рівень обізнаності щодо точної дати в розрізі статей майже не відрізняється.

Зазначимо, що 36% опитаних українців вважають, що причиною аварії були помилки керівництва або персоналу атомної станції, 26% опитаних ймовірною причиною аварії називають поєднання недоліків будівництва і помилок персоналу. При цьому приблизно однакова частка опитаних, вважають, що до аварії призвели помилки, допущені під час проєктування або будівництва станції (11%) і нещасний випадок (8%).

Нагадаємо, що в ніч на 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталася найбільша техногенно-екологічна катастрофа ХХ століття. Вибух ядерного реактора призвів до найбільшої за всю історію ядерної енергетики техногенної катастрофи.

Читайте також
Скільки українців планують йти до церкви на Великдень: опитування Скільки українців планують йти до церкви на Великдень: опитування
Святкувати Великдень планують 92% українців, однак не святкуватимуть це християнське свято лише 6% жителів України.
Більшість українців за обов’язкову українську в сфері обслуговування: дослідження Більшість українців за обов’язкову українську в сфері обслуговування: дослідження
Опитування показало, що більшість українців в усіх регіонах підтримує тези про те, що усі громадяни України повинні володіти державною мовою, українська мова має бути мовою спілкування держслужбовців та керівників держави, а також в усіх державних навчальних закладах більшість предметів мають викладатися державною мовою.
Львів зайняв друге місце у рейтингу найкращих міст України для життя Львів зайняв друге місце у рейтингу найкращих міст України для життя
Журналісти вебсайту DOU провели власне дослідження, зокрема зібрали та об’єднали дані з різних джерел, так і опитали ІТ-спеціалістів щодо комфортного життя у містах України.
Loading...
Load next