На місцевих виборах на львів'ян чекає чимало новацій

На місцевих виборах на львів'ян чекає чимало новацій
Насичена агітаційна кампанія, новий виборчий кодекс та ще більше амбітних обличь – волевиявлення-2020 на фінішній прямій.

Насичена агітаційна кампанія, новий виборчий кодекс та ще більше амбітних обличь – волевиявлення-2020 на фінішній прямій. Та в хаосі реклами і обіцянок люди не до кінця усвідомлюють, що ж їх очікує на дільницях.

"Я б рекомендував кожному перевірити себе у списках, бо виборче право може бути нівельоване, якщо будуть певні помилки. Також зараз це можна зробити онлайн", - пояснив політолог Микола Бучин.

Почнемо із бюлетенів. Їх цього року оновили, відтак потрібно буде ставити не лише умовну «ластівку» біля обраної партії, а й вписати номер кандидата від неї. Виводити цифри потрібно буде згідно зі зразком, не домальовуючи нічого зайвого.

Якщо хрестик, плюсик чи ластівку ви поставите навпроти декількох партій або оберете кандидата, а партію – ні, то такий голос не зарахують.
Якщо ви таки написали щось не те або в інший спосіб зіпсували бюлетень, маєте другу спробу.

"Ви можете написати заяву на ім’я виборчої дільниці з проханням зробити заміну, видати новий бюлетень, тоді старий буде погашений і ви зможете ще раз проголосувати так, як вважаєте за потрібне", - зазначив аналітик громадянської мережі ОПОРА Тарас Радь.

Якщо ви себе погано почуваєте, можете проголосувати у безпечних умовах, вдома, але для цього потрібно подати відповідну заяву до виборчої комісії. У вас буде час до 8 години вечора 23 жовтня. Визначальними є і питання безпеки. На дільниці вас закликають приходити не лише з паспортом, а й із власною ручкою. А дітей радять залишати вдома.

"Перед запуском на дільницю виборцям будуть проводити опитування про стан самопочуття, а крім того робити температурний скринінг. І якщо у виборця буде температура вища за норму, пропонуватимуть проголосувати в спеціальній кабінці, яка буде спеціально обладнана і віддалена від інших", - додав політолог.

Експерти наголошують: навіть якщо температура буде вищою за норму, відмовити у голосуванні ніхто не може, бо ж це ваше законне право. А також додають: краще з усіма кандидатами та їхніми програмами ознайомитися до цього дня «Х», щоб не проводити багато зайвого часу на дільниці, а зважено й оперативно зробити свій вибір.  

"Входи й виходи на дільницю будуть розділені для того, щоб виборці менше контактували, так само перед нею теоретично можуть бути черги, бо законодавство вимагає, щоб біля одного стола мають бути присутні не більше, ніж троє людей", - зазначив Микола Бучин.

Нагадаємо, що місцеві вибори за новим адміністративно-територіальним устроєм відбудуться вже 25 жовтня. У цей день обиратимуть депутатів місцевих рад та голів ОТГ.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Loading...
Load next