У Львові у Домі Франка вручили відзнаку імені за гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіону Леоніду Фінбергу

У Львові у Домі Франка вручили відзнаку імені за гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіону Леоніду Фінбергу
В межах фестивалю VIA CARPATIA вже втретє вручили відзнаку імені Станіслава Вінценза. Цьогоріч через пандемію нагородження пройшло не на Івано-Франківщині, а у Домі Франка, в доволі вузькому колі.

В межах фестивалю VIA CARPATIA вже втретє вручили відзнаку імені Станіслава Вінценза. Цьогоріч через пандемію нагородження пройшло не на Івано-Франківщині, а у Домі Франка, в доволі вузькому колі. Та організатори переконані: це символічно.

"Ми проводимо цьогорічне вручення премії Вінценза тут в Домі Франка не випадково. Тому що перший пам'ятник митцю у світі поставив Станіслав Вінценз в Слободі-Рунгурській на теперішній Івано-Франківщині біля свого будинку. І написав “Вірю в силу духа”. Це справді надихає, тому приємно згадувати цього чоловіка, який написав перший український епос “На високій полонині", - зазначив Микола Княжицький.

Лауреати премії – інтелектуали і громадські діячі, які зробили значний внесок у культурний або соціальний розвиток певного регіону. Цьогоріч вибір капІтулів  впав на Леоніда Фінберга - директора Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства та головного редактора видавництва «Дух і Літера».

"Звичайно, це було несподіванкою: безумовно приємно отримувати таку премію, бо її статус в Україні дуже високий. Ми видали більш ніж 600 книжок. Їх нам ніхто нав'язує. Кожна нація повинна знати події своєї історії й, зокрема, постаті які творили цю історію", - заявив лауреат премії.

Попередніми лауреатами премії імені Вінценза були Мирослав Маринович та Іван Малкович. Від тепер трійка цих діячів утворює так зване «Коло Вінценза» – інтелектуальних людей, об’єднаних високими гуманістичними ідеалами.

"Це відзнака яскравої особистості, яка зробила великий внесок в українську культуру видатного представника єврейської громади в Україні. І я переконаний, що цей форум - це тільки початок великого шляху. Ми увірвемося в європейське спільноту", - додав народний депутат України Олег Синютка.

Цьогорічний лауреат справжній професіонал своєї справи. Він популяризує українську політичну та суспільно-політичну думку у світі, зауважують члени журі. Це й вплинуло на рішення капітулів, переконаний організатор премії. 

"Кожне вручення премії Вінценза для мене надзвичайно приємне, бо воно свідчить про те, що в українському суспільстві є такі достойні люди. Було багато кандидатів, як завжди, тому що досить багато людей роблять хороші справи в державі", - розповів ініціатор премії Микола Княжицький.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Львів претендує на звання «Молодіжна столиця Європи 2024»
Активні громадяни подали заявку на конкурс, який проводиться Європейським молодіжним форумом у Брюсселі.
Loading...
Load next