Львівські медики наголошують на новому обов’язковому щепленні

Львівські медики наголошують на новому обов’язковому щепленні
Кількість інфекцій, які існують у світі навіть не перелічити. Але сьогодні від найбільш небезпечних можна захиститись завдяки вакцинації.

Кількість інфекцій, які існують у світі навіть не перелічити. Але сьогодні від найбільш небезпечних можна захиститись завдяки вакцинації. І однією з таких є пневмокок.

Експерт з епідеміології Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА зазначив: "Сьогодні у світі маємо 27 інфекцій, від яких можна захиститися шляхом вакцинації, що дуже широко використовують. І кожна держава визначає, що вона спроможна за державні кошти оплатити цю профілактику. В Україні є національний календар, який охоплює 10 інфекцій".

Проте сюди поки що не входить щеплення від пневмококової інфекції. Зазначимо, що вона сьогодні є однією з найнебезпечніших, яку називають «вбивцею номер один» дітей у світі.

Завідувачка педіатричного відділення Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Лариса Костюченко пояснила: "Пневмокок - це серйозний агресивний мікроб, який викликає носійство, наприклад, у дорослого ця хвороба може перебігати безсимптомно, тільки в носоглотці, або дуже тяжкими формами".

У дітей та людей з пониженим імунітетом ця інфекція може викликати пневмонію, отит, гайморит та інші форми синуситів, а також менінгіт і навіть септичний стан.

Також вона запевнила: "Серотипів, тобто підвидів цього мікроба в природі існує велика кількість різновидів, і не всі з них є високо патогенними".

Саме тому, щоб зменшити розповсюдження інфекції та створити імунітет, у світі вже понад 20 років широко використовують вакцинацію від пневмококової інфекції.

"Україна залишилася одна з дуже небагатьох країн, яка ще не впровадила це. Європа і навіть ближнє закордоння як Білорусь, як Росія давно мають цю вакцинацію в календарі", - наголошує фахівець.

За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, в Україні цю вакцину планують включити в календар профілактичних щеплень у 2022 році.

Окрім цього, у склад цієї вакцини включені найбільш агресивні види пневмококу, які викликають важкі форми захворювання. У світі сьогодні існує декілька видів вакцин, з яких в Україні зареєстровані лише 2.

Важливу роль вакцинація від пневмококу відіграє і у період пандемії коронавірусу, оскільки може не допустити багатьох ускладнень, спричинених цим вірусом.

Завідувачка педіатричного відділення сказала: "Будь-який вірус, який живе в дихальних шляхах, нібито відкриває дорогу бактеріям і вони часто доєднуються до перебігу вірусної інфекції".

"Якщо будуть ускладнення пневмококом і пневмонія, то так доєднається бактерійна флора, а це є важчий перебіг захворювання", - пояснила Оксана Пушкарьова.

Зазначимо, що в порівнянні з минулим роком вакцинація на території України зменшилась майже у 2 рази. А в деяких регіонах охоплення населення становить лише 10-12%.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Кількість інфікованих на Covid-19 перевищила допустимі норми
Критичний показник інфікувань.Зазначається, що число хворих на 100 тисяч населення становить понад 60 осіб, тоді як допустима норма 24 людини.
За минулу добу в Україні зафіксовано понад 38 тисяч нових випадків Covid-19 За минулу добу в Україні зафіксовано понад 38 тисяч нових випадків Covid-19
Вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби.
Loading...
Load next