Львівська лікарка розповіла про корисні та шкідливі властивості меду

Львівська лікарка розповіла про корисні та шкідливі властивості меду
Сьогодні мед широко використовують для лікування різноманітних хвороб. Щоб вивчати його властивості та вплив на організм, навіть створили окрему науку - апітерапію.

Сьогодні мед широко використовують для лікування різноманітних хвороб. Щоб вивчати його властивості та вплив на організм, навіть створили окрему науку - апітерапію. В залежності від сорту у цьому солодкому продукті нараховують більше ніж 300 елементів, а за своєю поживною цінністю він прирівнюється до пшеничного хліба, яловичини та вершкового масла.

Лікарка-дієтолог Лікарні швидкої медичної допомоги Ольга Муштрук розповідає: "Липовий мед більше впливає на систему дихання. Він дуже допомагає при пневмонії, хворобах верхніх дихальних шляхів. Окрім цього, мед має сильний потогінний ефект, і тому, наприклад, коли ви ідете на вулицю, то перед тим, особливо якщо у холодну пору року, то бажано його не їсти, тому що буде гнати піт і людина може захворіти".

Гречаний мед не рекомендують вживати при захворюваннях горла, бо може подразнити його. Проте, він добре впливає на інші хвороби організму.

Окрім цього, лікарка каже: "Він має більш насичений смак, адже в ньому багато заліза, відповідно цей мед добре лікує анемію. Серцево-судинні захворювання чи шлунково-кишкового тракту".

Особливо корисний травнений мед, який є найбільш раннім з усіх зібраний протягом року видів.

"Він має багато амінокислот, тому цей мед також дуже добре впливає на організм людей із серцево-судинними захворюваннями. Якщо там є амінокислоти, то і на хворих шлунково-кишковим трактом. Корисно його вживати хворим із нирковою недостатністю", - зазначає Ольга Муштрук.

І не важливо, коли вживати мед, він у будь-який час добре вплине на організм.

За словами лікарки-дієтолога Лікарні швидкої медичної допомоги, він сприяє хорошому сну, якщо його споживати ввечері. А якщо зранку, то він дає організму бадьорість та енергію.

Зранку на десерт замість солодощів мед буде прекрасною альтернативою. Але от поєднювати його з водою і пити натщесерце лікарі не рекомендують. Якщо розмішати його в холодній воді, це збільшить кислотність шлунку, якшо в теплій, то навпаки зменшить.

Також вона пояснює: "Ми зранку встаємо, і коли ще нічого не їли, то в нас дуже багато гормону соматотропін, який спалює жир. Як тільки ми випиваємо склянку води з медом, то в організмі виділяється інсулін, і дія соматотропіну анулюється. Тому зранку, особливо людям, які слідкують за своєю фігурою, краще випити просто склянку води. А мед його з'їсти після, як на десерт після прийому їжі".

Мед має сильну протизапальну і навіть антисептичну дію. Тому він здатен швидше загоїти травму. Також він може покарщувати стан при діареях та запорах.

Для цього медик радить вживати 3 рази в день по склянці води зі столовою ложкою запарених льону та укріпних зерняток.

Також він добре впливає на суглоби і здатен лікувати артрити та артрози.

"Можна, наприклад, суглоб натерти медом до повного його всмоктування і закрити якоюсь тканиною. І пити от такий розчин: перемішані 0.5 літра води із ложкою кориці та ложкою меду. Пити це впродовж дня протягом місяця. Тоді він матиме дуже хороший протизапальний ефект", - каже лікарка-дієтолог.

А якщо турбує постійний кашель, то заспокоїти бронхи меж також може.

Разом із тим, Ольга Муштрук зазначає: "Дуже непогано давати його дітям, коли буває нічний сильний кашель. Якщо дитина вже старша та вміє смоктати, то можна їй дати йому мед в сотах і запивати теплим молочком. Тоді кашель пройде".

Та попри всі корисні властивості меду, не всім його рекомендують вживати.

Як каже лікарка, то мед не можна вживати діабетикам другого типу, якщо у хворого рівень цукру від 6,5-20. А також алергікам.

Особливо протипоказаний мед новонародженим.

"Він містить спори ботулізму. І в дітей до 6 місяців вони починають розвиватися в кишківнику дитини, з'являються токсини й наступає параліч органів дихання", - наголошує фахівець.

Тому рекомендують його вживати дітям від 2-3 років. А от тим, хто хоче схуднути, мед ніяк не допоможе.

Також лікарка-дієтолог Лікарні швидкої медичної допомоги каже: "Ложка меду – 64 Ккал і це дуже багато. Тому не можна сказати, що він поможе зменшити масу тіла. Якщо у людини ожиріння або надто велика зайву вагу, то раджу лише одну чайну ложку вдень, коли вже дуже хочеться солодкого".

Існує міф, що при нагріванні мед стає токсичним. Це неправда. Він може втратити свої корисні властивості, але небезпеки для організму не несе.

Варто зазначити, що їсти його в необмеженій кількості не можна. Добова норма становить лише 2 столові ложки вдень. Цього буде достатньо, щоб наситити організм енергією і різними поживними властивостями.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
На дорогах Закарпаття автомобіль "швидкої" супроводжуватиме поліція На дорогах Закарпаття автомобіль "швидкої" супроводжуватиме поліція
Поліцейські Закарпаття разом із місцевими медиками проведуть експеримент: за автомобілем швидкої допомоги їхатиме авто патрульної поліції, цим самим правоохоронці фіксуватимуть порушників, котрі не звільняють дорогу автомобілям "швидкої".
Loading...
Load next