Росія повинна заплатити за екологічну шкоду в Україні, – група міжнародних діячів

Росія повинна заплатити за екологічну шкоду в Україні, – група міжнародних діячів

Група міжнародних діячів, зокрема кліматична активістка Ґрета Тунберг, і європейські політики у своїй доповіді в п’ятницю, 9 лютого, заявила, що потрібно вимагати від Росії відшкодування екологічних збитків, таких як забруднення протипіхотними мінами.

Рекомендації, призначені як для України, так і для міжнародної спільноти, включають створення органу високого рівня для нагляду за збором і збереженням доказів впливу на навколишнє середовище та призначення посадової особи для нагляду за кліматичною реконструкцією, пише Reuters.

У звіті групи вказується на забруднення української землі мінами та підрив Каховської ГЕС, що призвело до затоплення орних земель і чутливих екосистем, серед іншого впливу на навколишнє середовище.

Міжнародна група, створена минулого року адміністрацією президента України для дослідження різноманітних питань, від ядерної безпеки до забруднення ґрунту, оприлюднила 50 рекомендацій, спрямованих на відстеження збитків від початку повномасштабного вторгнення, притягнення Росії до відповідальності та планування екологічного відновлення.

Президент поставив перед нами важке завдання. Світу бракує згоди щодо стандартів вимірювання шкоди навколишньому середовищу (від війни). Україна буде сприйматися як піонер, — сказала колишня міністерка закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем.

Вальстрем і кілька інших членів групи з 12 осіб були в Києві в п’ятницю, де вони зустрілися з президентом Володимиром Зеленським, щоб обговорити звіт.

Ми маємо знайти спільні відповіді на всі екологічні загрози, спричинені війною.Без цього повернення до нормального, стабільного життя не буде, – зазначив Зеленський.

У доповіді Генеральному прокурору України рекомендовано розробити стратегію судового переслідування воєнної шкоди навколишньому середовищу та розглянути можливість ратифікації Римського статуту, який заснував Міжнародний кримінальний суд.

Група також рекомендувала Україні пришвидшити розробку своєї Стратегії протимінної діяльності та створити національне керівництво щодо видалення токсичних відходів, таких як азбестовий щебінь і забруднені осади з прориву Каховської дамби.

Щоб оплатити таку роботу, група “заохочувала розглядати всі шляхи відшкодування”, включаючи використання заморожених російських державних активів.

Нагадаємо, У Києві судитимуть організаторів підпільного онлайн-казино: до Росії вивели майже ₴3 мільярди

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Скільки ж українців підтримують відмову від російської вакцини "Спутник V" Скільки ж українців підтримують відмову від російської вакцини "Спутник V"
В Україні провели дослідження, за результатами якого стало відомо, що майже дві третини українських громадян не вакцинувалися б російською вакциною - "Спутником V".
На Буковині прощаються з загиблим військовим Ярославом Карлійчуком (фото, відео) На Буковині прощаються з загиблим військовим Ярославом Карлійчуком (фото, відео)
Сьогодні вранці, 15 квітня, у смт Глибока люди утворили живий коридор для прощання з Ярославом Карлійчуком. Охочі попрощатись з Героєм чекають на короткий молебень.
В Україні від СБУ вимагають відмінити концерт Моргенштерна В Україні від СБУ вимагають відмінити концерт Моргенштерна
Перший цьогорічний концерт скандального російського репера Моргенштерна в Україна запланована на 3 червня. Однак, в Україні від Служби безпеки України вимагають не впускати російськомовного артиста у країну.
Loading...
Load next