Топ міфів про вакцину

Топ міфів про вакцину
Яких тільки причин не вигадують люди, щоб уникнути щеплення

                                Краще перехворіти природнім шляхом

Негативний тест на коронавірус ще не означає, що ви не підхопите цей вірус вдруге.    

Користь вакцинації довела історія. Вона завжди безпечна і дієва, а хвороба завжди небезпечна і підступна. Ніхто не знає, хто буде переможцем, - наголосила директорка львівського обласного лабораторного центру Наталія Тімко-Іванченко.

                                       Вакцинація послаблює імунітет

Медики розповідають: якщо людині ввести одночасно вакцини проти десяти хвороб, то залучається лише 0,1 імунної системи. Відтак, перевантажити її внаслідок імунізації неможливо. Також медики радять взяти до уваги той фактор, що вакцини є різними, тож і проявляють себе по-іншому.

Під час поствакцинального періоду (30 днів) медики спостерігають за станом пацієнта. У кожній інструкції до вакцини описуються реакції, які можуть відбутися з високою чи низькою частотою, - додає Наталія Тімко-Іванченко.

                                  Вакцинація спричиняє побічні реакції  

Якщо після щеплення на коронавірус спостерігається озноб, почервоніння чи головний біль – не треба одразу панікувати, адже це просто прояви вакцини, застерігають медики.  У такий спосіб імунна система реагує, виробляючи антитіла.

Серед тих, що щепилися на Львівщині, ускладнень не було.
 

                              Індійська вакцина поступається європейській

«Kovishield» розробили оксфордські вчені, а виготовляють її в індійському інституті сироватки крові за ліцензією «AstraZeneca». ВООЗ схвалив її до використання, а також Британія, Канада, Індія та країни Європейського Союзу.

За останні 10 років Львівщина використала приблизно 80% усіх вакцин індійського виробника, - каже директорка львівського обласного лабораторного центру.

Зараз Індія посідає 3 місце на світовому фармринку: вона на 65% забезпечує своєю продукцією світовий ринок, експортуючи ліки у 140 країн світу.
 

                                       Вплив на ДНК та теорія чипувань

У соцмережах часто панікують, начебто вакцина впливає на ДНК. Насправді вона містить фрагмент генетичного матеріалу вірусу – РНК, а його введення ніяк не вплине на ДНК людської клітини. Вакцина спонукає організм виробляти білок, який присутній на поверхні коронавірусу. Таким чином, імунна система вчиться розпізнавати та виробляти антитіла проти нього.

                                 Вакцинація сприяє утворенню тромбів

Свого часу в Європі було призупинено використання певних серій препарату «AstraZeneca» саме через повідомлення, що у людей утворилися тромби після такої вакцинації. Тому використання цих серій призупиняли.

У висновку ВООЗ частота виникнення тромбів не є меншою, ніж частота тромбів, які утворюються серед вакцинованих людей старшого віку, тобто як коронавірус впливає на загортальну систему крові, так і для людей характерні такі ускладнення, - пояснює фахівець.

Відтак, станом на сьогодні, ВООЗ дозволила використовувати цю вакцину, оскільки немає підстав стверджувати про безпосередній причинно-наслідковий зв’язок між вакцинацією і тромбоутворенням.

                              Під час щеплення можна підхопити COVID-19

Жодна вакцина не містить живого вірусу, що здатен спричинити хворобу. Вакцини просто вчать нашу імунну систему розпізнавати та боротися із коронавірусом. Якщо після вакцинації ви отримали позитивний результат на коронавірус, то, ймовірно, що на момент щеплення ви вже були інфікованими, просто організм не видавав цього. Сумніватися у надійності вакцини люди почали після того, як головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко захворів після щеплення.

Антитіла виробляються з 14 до 22 днів: Віктор Кирилович захворів швидше за ці терміни. Відповідно у нього не встигли сформуватися антитіла, - зазначив директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Орест Чемерис.

Загалом на Львівщині вже провакцинувалося майже 6 тисяч осіб.

 

Читайте також
У травні Україна отримає ще 2 млн доз вакцини від коронавірусу У травні Україна отримає ще 2 млн доз вакцини від коронавірусу
Очільник МОЗ Максим Степанов назвав терміни нових поставок вакцин від коронавірусу в Україну та прояснив ситуацію із закупівлею препаратів Sinovac і Astrazeneca.
Скільки коштують різні вакцини від COVID-19 Скільки коштують різні вакцини від COVID-19
Найдорожчою вакциною від коронавірусу у світі є китайська Sinopharm. Вартість однієї дози складає від 70 до 77 доларів.
В Україну прибуде нова партія вакцини AstraZeneca В Україну прибуде нова партія вакцини AstraZeneca
Завтра вранці, 23 квітня, в Україну літаком прибуде чергова партія вакцини від коронавірусу AstraZeneca.
Loading...
Load next