За великими пожежами в Польщі можуть стояти іноземні спецслужби – глава МВС

За великими пожежами в Польщі можуть стояти іноземні спецслужби – глава МВС

У Польщі аналізують випадки усіх великих пожеж на території країни, оскільки за ними можуть стояти іноземні спецслужби. Останнім часом в Польщі через диверсії і саботаж в інтересах третіх країн арештовано понад 10 осіб, ще стільки ж видворено з країни.

Про це в інтерв’ю TVN24 повідомив глава МВС Польщі Томаш Сємоняк.

Ми все беремо до уваги. Досвід останніх місяців, починаючи з першої спроби підпалу будівельного складу у Вроцлаві, показує, що в кожній ситуації необхідно враховувати діяльність іноземних спецслужб, які за невеликі гроші ставлять завдання одноразовим агентам щодо підпалу різних об’єктів з використанням аматорського приладдя, - зазначив Сємоняк.

За його словами, виклик є величезним, оскільки до здійснення диверсій залучаються не професійні шпигуни, а найняті за кілька тисяч євро люди, які навіть до кінця можуть не усвідомлювати, в чому вони беруть участь.

Він підкреслив, що кожна велика пожежа аналізується польськими спецслужбами спільно з поліцією та пожежниками. Крім того, використовується інформація від союзників, оскільки схожі надзвичайні ситуації трапляються також в інших країнах, наприклад Литві чи Чехії.

Сємоняк підкреслив, що станом на сьогодні “понад десять осіб перебувають під вартою, ще стільки ж осіб, які були пов’язані із затриманими, видворено (з Польщі – ред.)”.

За його словами, противник – це не злочинна група, а спецслужба іншої країни (Росії – ред.)” з необмеженими можливостями. Він звернув увагу, що нещодавно спецслужби Росії намагалися вбити керівника одного з найбільших німецьких підприємств у сфері ОПК, яке задіяне у виробництво зброї для України.

Глава МВС повідомив, що декілька днів тому Агенція внутрішньої безпеки провела для членів уряду Польщі презентацію, в якій показано масштаби цієї загрози.

Сємоняк підкреслив, що у Польщі підвищено рівень захисту об’єктів критичної інфраструктури. Водночас він зауважив, що об’єктами диверсій є також місця, де звичайна охорона, або її фактично немає, наприклад будівельні склади. Він наголосив, що ці дії спрямовані на “сіяння хаосу, дестабілізацію”. Тому, Польща разом із союзниками аналізує “що ще може трапитися і до чого потрібно бути готовими”.

У Польщі останнім часом практично щотижня трапляються великі пожежі на підприємствах, складах, у торговельних центрах, автобусних парках тощо. Зокрема, цієї ночі сталася пожежа на складі з хімічними речовинами у місті Новий Двір Мазовецький неподалік Варшави.

Нагадаємо, ДБР повідомило про підозру ексглаві МВС Захарченку

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next