Угорщина може подати на Україну до суду через припинення транзиту російської нафти

Угорщина може подати на Україну до суду через припинення транзиту російської нафти

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що рішення України припинити транзит нафти російської компанії "Лукойл" загрожує безпеці енергопостачання його країни та Словаччини, тому угорська сторона може ініціювати судовий процес.

Про це повідомляє Magyar Nemzet. 

У Брюсселі на пресконференції міністрів закордонних справ Сіярто прокоментував рішення України про заборону транспортування через її територію сирої нафти російської компанії "Лукойл", наголосивши, що по цьому маршруту забезпечується не лише Угорщина, а й Словаччина.

Він заявив, що питання енергопостачання є не політичним питанням, а питанням інфраструктури, а постачання нафти до Угорщини, на думку Сіярто, неможливо фізично вирішити без поставок з Росії, тому що немає іншого альтернативного маршруту транспортування, іншого трубопроводу, що веде до Угорщини з будь-якого іншого місця, який міг би постачати достатню кількість нафти.

Таким чином, Угорщина, Словаччина та Чехія були звільнені від санкцій ЄС щодо транспортування нафти. Тож очевидно, що рішення України фундаментально загрожує безпеці енергопостачання Угорщини та Словаччини. Це неприйнятний крок з боку України, країни, яка хоче бути членом Європейського Союзу і одним рішенням ставить під фундаментальну небезпеку постачання нафти двох країн-членів Європейського Союзу, - наголосив угорський прем'єр.

Він вважає, що це рішення України порушує угоду про асоціацію. Сіярто підкреслив, що в такому випадку постраждала держава-член може негайно ініціювати процедуру консультацій, де Єврокомісія зобов’язана представляти країну або країни-члени, і якщо не вдається досягти згоди з Україною, то є можливість створити третейський суд і провести процедуру протягом сорока днів.

Якщо навіть у цьому випадку рішення не буде, Європейський Союз має право не виконувати зобов’язання в угоді про асоціацію (наприклад, надання звільнення від мита). Наразі справа ще на стадії консультацій, - додав він.

Нагадаємо, Рада ЄС продовжила санкції проти Росії ще на 6 місяців

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Понад 7,5 млн грн розікрали  на закупівлях ліків для онкохворих Понад 7,5 млн грн розікрали на закупівлях ліків для онкохворих
У Києві повідомлено про підозру посадовцю Департаменту охорони здоров’я КМДА. Він закупляв ліки для онкохворих за завищеними цінами.
Три лайнери Медведчука і Козака: РНБО ввела нові санкції Три лайнери Медведчука і Козака: РНБО ввела нові санкції
Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що на новому засіданні було введено нові санкції проти компаній, на які зареєстровані три лайнери Медведчука та Козака.
Янукович добився свого! ЄСПЛ прийняв до розгляду його справу Янукович добився свого! ЄСПЛ прийняв до розгляду його справу
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) почав розглядати скаргу колишнього президента України Віктора Януковича. Він скаржиться, що суди і правоохоронці були упереджені до нього.
Loading...
Load next