У Євросоюзі набув чинності закон про штучний інтелект

У Євросоюзі набув чинності закон про штучний інтелект

У Європейському Союзі в четвер, 1 серпня, набув чинності закон, що регулюватиме правила у сфері штучного інтелекту (Artificial Intelligence Act).

Про це йдеться у пресрелізі Європейської комісії.

Сьогодні набирає чинності Європейський закон про штучний інтелект (Artificial Intelligence Act), перший у світі комплексний нормативний акт щодо штучного інтелекту. Закон покликаний гарантувати, що штучний інтелект, розроблений і використовуваний в ЄС, заслуговує довіри, має гарантії захисту основних прав людей. Закон спрямований на створення гармонізованого внутрішнього ринку штучного інтелекту в ЄС, заохочення впровадження цієї технології та створення сприятливого середовища для інновацій та інвестицій, - заявили в ЄК.

Зазначається, що системи на основі штучного інтелекту, такі як чат-боти, повинні чітко повідомляти користувачам, що вони взаємодіють з машиною.

Крім цього, компанії зможуть добровільно прийняти додаткові кодекси щодо поведінки зі штучним інтелектом.

Серед іншого, ШІ-системи, визначені як такі, що мають високий ризик, повинні будуть відповідати суворим вимогам, вести реєстрацію активності, надавати чітку інформацію для користувачів і відповідати кібербезпеці.

Системи на основі ШІ, які вважаються явною загрозою основним правам людей, будуть заборонені.

Країни-члени ЄС мають до 2 серпня 2025 року визначити національні компетентні органи, які контролюватимуть застосування правил для систем на основі штучного інтелекту та здійснюватимуть діяльність з нагляду за ринком.

Нагадаємо, Технології ШІ на полі бою: Залужний зустрівся із віцепрезидентом компанії Palantir

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next