Лубінець звернувся до ООН і МКЧХ через ймовірне вбивство українського полоненого

Лубінець звернувся до ООН і МКЧХ через ймовірне вбивство українського полоненого

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронних органів, а також до ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо чергового випадку страти росіянами українського військовополоненого.

Про це він повідомив у соцмережі.

Так, за словами Лубінця, у мережі з’явилося фото, імовірно, з тілом українського полоненого, якому росіяни відрізали голову та кінцівки.

Омбудсмен наголосив, що вчинене загарбниками є «поведінкою нелюдів», а не просто порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Він нагадав, що, відповідно до норм міжнародно гуманітарного права, жодного військовополоненого не можна піддавати фізичному каліченню, насиллю чи вбивству.

Зважаючи на жахливі кадри, я терміново звернувся: до МКЧХ та ООН, аби вони зафіксували чергове порушення прав людини зі сторони країни-терориста; до українських правоохоронних органів, щоб вони перевірили особу вбитого полоненого та факт цього злочину», – зазначив Лубінець.

Уповноважений ВР підкреслив, що саме ворожа держава відповідає за поводження з військовополоненими, адже вони перебувають у її руках.

Тобто відповідальність за вбивство та каліцтво лежить не тільки на російських солдатах, але на самій РФ, – пояснив омбудсмен.

Він акцентував також на тому, що розв'язана Росією війна є гібридною. Поширюючи подібні фото та відео в соціальних мережах і вчиняючи такі дії, ворог хоче залякати українських військових та цивільних.

Нібито дивіться, на що ми здатні. Але дивлячись на такі кадри, зрозуміло одне: таке забути та пробачити не можливо! За злочини – повинне бути покарання, – наголосив Лубінець.

Нагадаємо, У російських в'язницях залишається «двозначна кількість» німців - МЗС ФРН

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next