Цивільне населення в зоні бойових дій заважає Силам оборони ‒ Верещук

Цивільне населення в зоні бойових дій заважає Силам оборони ‒ Верещук

Ворог використовує цивільне населення в зоні бойових дій як живий щит, військові наполягають на примусовій евакуації не тільки родин дітьми, а й усіх цивільних з тих регіонів, де тривають активні бойові дії.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомила віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Є проблема, коли не вистачає законодавства, і про це наші військові говорили, щоб в примусовий спосіб евакуйовувати доросле населення, а наші військові сьогодні чітко заявили: цивільне населення заважає нашим Силам оборони здійснювати операції, робити ті кроки, які необхідні задля відсічі ворога. Ворог використовує місцеве населення як живий щит, ворог всіляко заохочує через свої пропагандистські інформаційні вкиди, аби люди залишалися на лінії вогню і тим сами унеможливлювали проведення тих чи інших операцій, які потрібні нашим Збройним силам, - сказала Верещук.

Вона зазначила, що під час засідання координаційного штабу з евакуації, де були присутні голова Донецької ОДА Вадим Філашкін, представники Сил безпеки та оборони, Національної поліції, військові чітко заявили, що наполягають на евакуації всього цивільного населення, а не тільки родин з дітьми, з тих населених пунктів, де йдуть бойові дії, де Сили оборони розгортають оборонні рубежі.

Я дуже прошу прислухатися до наших військових і виконати фактично їх наказ. Вони вимагають, щоб були прийняті, буквально за декілька днів, зміни до законодавства, і також були зроблені усі кроки, аби така евакуація, навіть у примусовий спосіб, негайно розпочалася, - сказала Верещук.

За її словами, така евакуація має відбуватися за повідомленням військових щодо кожного окремого населеного пункту, евакуацію має організувати рада оборони області. Така евакуація має бути обовʼязковою.

У нас воєнний стан. І ми маємо пряме підпорядкування. Якщо військові визначили цей район, то там не має бути людей, ні дорослих, ні тим паче дітей, - сказала Верещук.

Натомість, як додала віцепремʼєр-міністр, на сьогодні немає законодавчих механізмів для проведення такої евакуації, постановами уряду вирішити це питання неможливо.

Йдеться про права людини, та йдеться про притягнення до відповідальності у разі, якщо йдеться про майнові права. Це все треба передбачити. Тому, власне, хочу зауважити, що нам потрібні зміни до відповідного закону, - сказала Верещук.

За її словами, зараз необхідна евакуація людей з населених пунктів Селідов та Гродівка Донецької області. Евакуацію проводять ДСНС, Нацполіція, загін "Білі Янголи", військові, у деяких населених пунктах Донецької області це можуть робити тільки військові.

Вона нагадала, що є безкоштовні потяги для евакуації населення, евакуйованих приймають на Закарпатті, у Рівненській, Полтавській областях. Залучаються не тільки обласні адміністрації, а й волонтерські організації.

Наразі як зауважила Верещук, уряд невідкладно займеться розробкою необхідних змін до законодавства. Вона уточнила, що йтиметься про те, що військові будуть визначати, які саме населені пункти необхідно евакуювати, і далі звертатися з питань евакуації до ради оборони регіону, Координаційного штабу по евакуації при Кабінеті міністрів.

Нагадаємо, ЗМІ: російські спецслужби можуть стежити за навчанням українських військових у Британії

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Пушилін оголосив "загальну мобілізацію" в ОРДЛО (відео) Пушилін оголосив "загальну мобілізацію" в ОРДЛО (відео)
Крім того, стало відомо, що з ОРДЛО евакуювали уже понад 6 тисяч громадян.
Фейк: у Маріуполі окупанти оголошують, єдина можливість евакуюватися - до Росії Фейк: у Маріуполі окупанти оголошують, єдина можливість евакуюватися - до Росії
Евакуація з Маріуполя і надалі відбувається у Запоріжжя.
У Маріуполі неможливо залишатися: Бойченко закликав до повної евакуації міста У Маріуполі неможливо залишатися: Бойченко закликав до повної евакуації міста
У місті відсутнє світло, електропостачання, тепло і вода.
Loading...
Load next