Сікорський: Польща відкриє кордони з Білоруссю, якщо журналіст Почобут вийде на волю

Сікорський: Польща відкриє кордони з Білоруссю, якщо журналіст Почобут вийде на волю

Польща обумовлює відкриття прикордонних переходів з Білоруссю звільненням журналіста Анджея Почобута, який відбуває восьмирічне ув’язнення в білоруській в’язниці.

Про це повідомив міністр закордонних справ Республіки Польща Радослав Сікорський, передає Польське радіо.

В інтерв’ю порталу «Зєркало» Сікорський, відповідаючи на питання про можливість відкриття прикордонних переходів (наразі є один – у Тересполі), нагадав, що рішення про закриття пункту в Бобровниках ухвалив попередній уряд Польщі у відповідь на політичний процес і ув’язнення Анджея Почобута. Проте, за словами глави МЗС Польщі, «дата відкриття залежить від тривалості поневолення Анджея Почобута».

Переговори з владою в Мінську — занадто сильне слово. Білоруська сторона знає, що з міркувань культурної солідарності справа Анджея Почобута, громадянина Білорусі, але поляка в сенсі культури та ідентичності, є для нас особливо близькою, і ми вважаємо висунуті проти нього звинувачення повністю безпідставними, — сказав очільник польського зовнішньополітичного відомства.

Сікорський зазначив, що польська влада незмінно відділяє простих білорусів від влади в Мінську, про що свідчить, зокрема, те, що громадяни Білорусі, на відміну від громадян Росії, можуть в'їжджати до Польщі на власних автомобілях (обмеження є результатом санкцій ЄС).

Він також нагадав, що в той час, коли в Білорусі не було політв'язнів, Польща робила кроки для запуску малого прикордонного руху, але Мінськ був до цього не готовий.

Міністр наголосив, що Польща також «бореться разом з усім ЄС» за всіх політв’язнів, які залишилися в Білорусі, і Лукашенко знає, що без припинення репресій «не буде повернення до гри із Заходом». Стосовно обмежень, запроваджених Польщею на кордоні щодо перевезення багатьох товарів з Білорусі, Сікорський відповів коротко: «Є санкції і є війна».

Сікорський зазначив: "На жаль, вони є громадянами режиму, який порушує принципи міжнародного співіснування. Білорусь, нагадаю, зловживає системою Інтерполу. Нагадаю також, що частину санкцій запровадили через те, що у 2021 році Білорусь де-факто захопила європейський літак і, використовуючи хитрість, змусила його приземлитися в Мінську, щоб заарештувати опозиціонера. Це те, що зробила білоруська влада".

І мені дуже прикро, що деякі незручності, спричинені діями білоруської влади, зачіпають громадян Білорусі. Це частина ціни, яку вони платять за життя в умовах диктатури, — додав він.

Нагадаємо, НАТО показало, як українські пілоти тренувалися на винищувачах F-16 (ВІДЕО)

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Ситуація з мігрантами: Польща може закрити кордон з Білоруссю Ситуація з мігрантами: Польща може закрити кордон з Білоруссю
Прем'єр-міністр Польщі Моравецький запланував серію візитів до країн ЄС для обговорення з партнерами в Європі поточної геополітичної ситуації і загроз зі східного напрямку.
Loading...
Load next