Суди в Україні скасували 88% штрафів ТЦК, але справ було небагато

Суди в Україні скасували 88% штрафів ТЦК, але справ було небагато

Українські суди скасували 88% штрафів, накладених ТЦК та СП, ухваливши рішення на користь позивачів у 30 із 34 розглянутих справ.

З моменту впровадження нових норм щодо порушення правил військового обліку, українські суди розглянули щонайменше 34 позови, якими громадяни оскаржували штрафи від ТЦК. У 30 випадках суди скасували штрафи, а в чотирьох – залишили в силі, пише Опендатабот.

Більшість скасованих штрафів стосувалися порушень, які сталися до набуття чинності змінами у законі. В Опендатабот зазначили, що суди враховують принцип незворотності дії закону, що не дозволяє покарати за давнє правопорушення за новими правилами.

Одним з таких випадків була справа жінки-медикині, яка оскаржила штраф, оскільки на момент отримання медичної освіти обов’язку ставати на облік не було. Суд скасував штраф, визнавши, що закон не має зворотної дії.

У 20% випадків штрафи оскаржено через порушення процедури притягнення до відповідальності або відсутність доказів вчинення правопорушення. Наприклад, один чоловік оскаржив штраф за неперебування на військовому обліку, довівши, що за два тижні до того отримав тимчасове посвідчення про взяття на облік.

В іншому випадку чоловік, який прибув до ТЦК для уточнення даних, отримав штраф без належного доведення правопорушення та з пропущенням строків, через що суд також скасував штраф.

Нагадаємо, Посадовцям Полтавської міськради оголосили підозру в розтраті на закупівлі дронів

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Апеляційний суд скасував рішення про визнання нового правопису недійсним в Україні Апеляційний суд скасував рішення про визнання нового правопису недійсним в Україні
Київський апеляційний суд 11 травня задовольнив скаргу Кабінету міністрів щодо рішення Окружного адмінсуду Києва, який в січні цього року припинив дію нового українського правопису.
Loading...
Load next