Ізраїль прослуховував «Хезболлу» 9 років

Ізраїль прослуховував «Хезболлу» 9 років

Ідея операції з підриву пейджерів ліванського угруповання «Хезболла» виникла в Ізраїля ще у 2022 році, ще задовго до того бойовиків почали прослуховувати.

Про це повідомляє Washington Post з посиланням на ізраїльських, арабських та американських представників служби безпеки, політиків та дипломатів, а також на ліванських посадовців та людей, близьких до «Хезболли».

Ізраїльська служба розвідки Моссад роками працювала над проникненням у «Хезболлу» за допомогою електронного моніторингу та інформаторів. Однак лідери угруповання почали турбуватися про вразливість до ізраїльського стеження та хакерства, побоюючись, що навіть звичайні мобільні телефони можуть бути загрозою. Саме так і виникла ідея операції Моссаду.

«Хезболла» шукала захищені від злому електронні мережі для передачі повідомлень, і Моссад придумав кілька хитрощів, які змусили бойовиків придбати пристрої, що розробили й зібрали в Ізраїлі.

Міновані рації стали першим кроком. Ще у 2015 році мобільні радіостанції учасників «Хезболли» містили величезні батарейні блоки, приховану вибухівку та систему передачі даних, яка дала Ізраїлю повний доступ до комунікацій угруповання, — йдеться у виданні.

Протягом 9 років ізраїльтяни прослуховували «Хезболлу», водночас вони все ще мали змогу підірвати рації у потрібний момент. Згодом з’явилася змога використати ще один продукт — маленький пейджер, оснащений потужною вибухівкою.

Лідери «Хезболли» були готові до можливого саботажу, тому пейджери не могли походити з Ізраїлю чи з країн, які є його союзниками. Вже у 2023 році група отримала пропозиції про масову закупівлю пейджерів Apollo під тайванським брендом. У компанії не знали про ізраїльський план, стверджують співрозмовники WP.

За словами чиновників, пейджери Моссаду мали акумуляторну батарею, яка приховувала невелику кількість потужної вибухівки настільки ретельно, що виявити її було практично неможливо, навіть якщо пристрій розібрали. 

В Ізраїлі вважають, що «Хезболла» й справді розібрала деякі з пейджерів і, можливо, навіть просвічувала їх рентгенівськими променями.

Також непомітним був віддалений доступ Моссаду до пристроїв. Електронний сигнал від служби розвідки міг спровокувати вибух тисячі пристроїв одночасно. Але, щоб забезпечити максимальне ураження, вибух можна було спровокувати ще одним способом — спеціальною двоетапною процедурою. Вона необхідна для перегляду зашифрованого повідомлення.

Вам потрібно було натиснути дві кнопки, щоб прочитати повідомлення, — сказав WP неназваний чиновник. На практиці це означало використання обох рук. Тож передбачалося, що учасники угруповання поранять обидві руки.

Більшість високопосадовців Ізраїлю не знали про все це, аж поки премʼєр-міністр Беньямін Нетаньягу не скликав своїх радників з розвідки на зустріч, щоб обговорити можливі дії проти «Хезболли». Це сталося 12 вересня.

За словами посадовців, в органах безпеки Ізраїлю спалахнули суперечки. Усі визнали, що вибух пейджерів може завдати незліченної шкоди «Хезболлі», однак це могло б спровокувати й жорстоку відповідь, до якої, ймовірно, приєднається Іран.

Відомо, що Нетаньягу все-таки схвалив операцію. Протягом наступного тижня Моссад почав підготовку до підриву пейджерів і рацій.

Нагадаємо, До суду передали справу щодо екскомандира штурманської бойової частини корвета “Тернопіль” за держзраду 10 років тому

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next