ВВП України за дев’ять місяців зріс на 4,5%

ВВП України за дев’ять місяців зріс на 4,5%
Ключовими факторами економічного зростання стали розвиток аграрного сектору, транспорту та будівництва.

За січень - вересень 2024 року внутрішній валовий продукт України зріс на 4,5% порівняно з відповідним періодом торік.

Про це повідомило Міністерство економіки.

У вересні 2024 року українська економіка зросла на 3,8% (±1%) порівняно з вереснем минулого року. За дев'ять місяців цього року зростання ВВП оцінюється на рівні 4,5% (±1%) порівняно з аналогічним періодом минулого року, - йдеться у повідомленні.

За словами першої віцепрем'єр-міністерки – міністерки економіки Юлії Свириденко, ключовими факторами економічного зростання стали розвиток аграрного сектору, транспорту та будівництва.

Попри виклики війни, економіка України продовжує відновлюватися. У вересні найбільший приріст показало сільське господарство завдяки ранньому збору пізніх культур, - зазначила Свириденко.

Вона додала, що економічне зростання за дев'ять місяців 2024 року на рівні 4,5% відповідає оновленому урядовому прогнозу. Зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%.

У Мінекономіки також відзначили позитивні тенденції у промисловості - завдяки нормалізації ситуації в енергетиці, пожвавленню внутрішнього попиту та стабільній роботі Українського морського коридору.

У будівництві збільшились обсяги робіт завдяки відновленню критичної інфраструктури та ремонту доріг.

У внутрішній торгівлі спостерігалось зростання обороту завдяки збільшенню споживчого попиту та налагодженню постачання товарів.

Водночас у Мінекономіки зазначили, що дефіцит кваліфікованих фахівців негативно впливає на очікування та економічну активність бізнесу.

Нагадаємо, Міноборони: Російська армія використовує довкілля як засіб ведення війни

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Теги: 
Читайте також
На тлі коронавірусу рівень тіньової економіки виріс до 31% ВВП, - Мінекономіки На тлі коронавірусу рівень тіньової економіки виріс до 31% ВВП, - Мінекономіки
Оцінка рівня "тіні" в економіці показала істотні відмінності епідемії коронавірусу від інших кризових періодів.
Українська економіка пройшла пік падіння Українська економіка пройшла пік падіння
Надалі економіка країни лише ростиме. Про це заявив міністр економіки Ігор Петрашко, коментуючи дані Держстату, за якими падіння ВВП за 2020 рік склало 4%.
Нацбанк погіршив прогноз зростання інфляції та ВВП в Україні на 2021 рік Нацбанк погіршив прогноз зростання інфляції та ВВП в Україні на 2021 рік
В умовах світової пандемії українська економіка відновлюється надзвичайно повільними темпами. У зв'язку із цим, Національний банк України погіршив прогноз зростання реального ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%.
Loading...
Load next