Усе «радянське» часто тепер сприймається як російське, а відповідне – вороже, - Олексій Антипович

Усе «радянське» часто тепер сприймається як російське, а відповідне – вороже, - Олексій Антипович

Соціологічна група «Рейтинг», яка спеціалізується на проведенні усіх видів соціологічних досліджень із дотриманням міжнародних стандартів, провела опитування в рамках Десятого загальнонаціонального опитування в умовах війни проведено комплексне дослідження ідеологічних маркерів українського суспільства. Про результати дослідження спеціально для "ПравдаТУТ News" повідомив директор соціологічної групи "Рейтинг" - Олексій Антипович.

Тож напередодні 9 травня респондентам ставилися питання щодо радянського минулого, ролі та участі українського народу у Другій світовій війні, національно-визвольного руху, оцінки історичних постатей, відношення до заборони символів та демонтажу пам’ятників. Окремо вивчалося питання національної приналежності, мови та ставлення до різноманітних етнічних груп. 

Так, в процесі проведення опитування, респондентів просили поділитися ставленням до Дня Перемоги 9 Травня?  Результатами опитування ділиться Олексій Антипович:

Якщо до 2022 року це свято абсолютною більшістю дорослого населення сприймалося як таке, що має значущий особистий символізм, то у 2022 році для значної частини опитаних воно перейшло у розряд пережитків минулого, або ж буденності. 

Важливо наголосити, що «переможний» символізм цього дня змінився на «меморіальний». З 2012 року фіксувалася поступова динаміка переосмислення цієї дати. Але війна з росією різко змінила погляди українців і сьогодні для 80% опитаних – це День пам’яті, і лише для 15% – День перемоги (у 2018 таких було 58%). 

Відбулося зміщення акценту боротьби українського народу під час війни з прорадянського на проукраїнський. Цікаво, що оцінюючи сучасну україно-російську війну три чверті респондентів вважають, що українські солдати та офіцери захищають сьогодні як народ України, так і народи Європи. 

Наприкінці лютого 2022 року, в результаті агресії росії, відбувся різкий перелом в ідеологічних поглядах українського суспільства щодо будь-яких маркерів пов’язаних із країною агресором. Відбулася «декомунізація» та «дерусифікація» суспільної думки.

Усе «радянське» часто тепер сприймається як російське, а відповідне – вороже.

Головна причина – використання російською пропагандою у війні проти України радянських символів та спекуляцій на «спільному» історичному минулому. 

Абсолютна більшість опитаних підтримують визнання дій російських військ в Україні геноцидом українського народу, - зауважив Антипович.

Повномасштабна агресія росії проти України відчутно вплинула на сприйняття ідеологічних питань, особливо пов’язаних зі «спільною» радянською історією. Результати багаторічних спостережень в Україні та росії підтверджували рух громадської думки у протилежних напрямках щодо історичного минулого. Прикладом цього є показник ностальгії за розпадом СРСР: у росії за останні десять років  він здебільшого  зростав, а в Україні – знижувався.

Автор: директор соціологічної групи "Рейтинг", Олексій Антипович.
 

Loading...
Load next