Кінець війни у 2023 році: думка закордонних експертів

Кінець війни у 2023 році: думка закордонних експертів

Розгортання повномасштабної війни в Україні прикувало очі світової спільноти до нашої держави. Україна була на шпальтах усіх медіагігантів світу. Важливим питанням залишається визначення строків завершення війни.

Переважна більшість вітчизняних експертів запевняють у швидкій перемозі України, але пропонуємо вам зазирнути в оптику, яку транслюють відомі політологи й аналітики закордоном та звернути вашу увагу на які фактори спираються їхні прогнози та які найбільш імовірні сценарії розвитку подій вони розглядають.

Тімоті Снайдер – відомий історик та аналітик висловив незвичну думку:

Війна закінчиться, коли українські воєнні перемоги змінять російські політичні реалії, процес, який, я вважаю, вже розпочато. 

Френсіс Фукуяма – іменитий американський політолог та науковець зазначив, що попри загрозу розширення зони бойових дій внаслідок можливої другої спроби наступу, є також імовірність вже у 2023 році звільнення чисельних територій на південному напрямку разом і з Кримом.

Поразка та приниження росії розірвуть наратив про переваги авторитарного уряду та зможуть призвести до відновлення демократичної стабільності.

Філліпс О’Брайєн – професор Сент-Ендрюського університету (Шотландія) та відомий аналітик вбачає хороші шанси України на перемогу у 2023 році.

Логістичні, планові та організаційні збої, які загальмували просування росії та дозволили Україні відвоювати свою територію, ймовірно, відбуватимуться й надалі. Поки її партнери з НАТО збільшуватимуть свою підтримку, Україна матиме хороші можливості для перемоги у війні…У найближчі місяці війна може стати жахливо кривавою, якщо російські генерали продовжать посилати в бій велику кількість погано навчених солдатів. І все ж Україна має більшість переваг, які зазвичай вирішують хід війни.

Гайн Гоманс, який зараз викладає політологію в Рочестерському університеті у своєму коментарі для американського видання «The New Yorker» висловився:

Ядерний варіант розвитку війни малоймовірний. Я вірю, що Україна переможе, хоч це і потребуватиме великої кількості часу та забере ще сотні тисяч життів.

Джон Спенсер  - американський військовий експерт, аналітик та майор у відставці прогнозує у 2023 році значні військові успіхи для України вже цього літа, оскільки росія не матиме ресурсів для подальшого ведення активних бойових дій.

росія не має запасів, у неї немає альянсів, у неї майже немає живої сили. І навіть серед живої сили більшість її основних офіцерів і навчених людей або вже мертві або зараз вмирають. Просто поставити групу людей зі зброєю в руках – спрацьовувало під час Другої світової війни коштом життів мільйонів людей, але сьогодні це вже не спрацює.

Єнс Столтенберг - генеральний секретар НАТО, у своєму нещодавньому коментарі німецькій газеті «Welt» зазначив, що «ніхто не знає коли закінчиться війна», а також неодноразово наголосив наскільки важливо підтримувати та надавати Україні допомогу у цій боротьбі, адже йдеться про подальшу долю всієї європейської цивілізації.

Мир можна досягнути лише завдяки постачанню зброї.

Бен Ходжес - колишній командувач армії США переконаний, що Україна незабаром розпочне кампанію зі звільнення Криму.

Я вважаю, що до кінця 2023 року Крим буде повністю під контролем і суверенітетом України, хоча, імовірно й буде якась домовленість або угода, яка дозволить росії поступово згортати частину своєї військово-морської присутності в Севастополі, - сказав генерал.

Кая Каллос - прем’єр-міністерка Естонії наголошує, що рано чи пізно війна закінчиться, проте дійсно важливим сьогодні є те як саме вона закінчиться.

Ми маємо різні погляди в Європейському Союзі… Але дуже важливо те, щоб ми нарешті досягли згоди…Європейські цінності, які ми всі поділяємо, – це саме ті, які є вирішальними сьогодні для українців – і ті за які росія напала на Україну.

Доволі суперечливу позицію зайняв колишній Державний секретар США Генрі Кіссінджер.

Наближається час не лише спиратися на стратегічні успіхи, які вже частково були здійснені, а інтегрувати їх у нову структуру для досягнення миру шляхом переговорів, — написав Кіссінджер у журналі «The Spectator». Колеги та аудиторія відреагували на цю заяву обурливо, Київ її ж взагалі відкинув та назвав «умиротворенням агресора».

У підсумку спостерігаємо доволі цікаву картину: частина закордонних експертів дотримується думки щодо перемоги України вже у 2023 році, інша ж остерігається називати чіткі терміни, але думки їх однозначно збігаються в тому, що у будь-якому разі перемога у цій війні буде саме за Україною.

Loading...
Load next