Міжнародна фінансова підтримка залишається для нас критично важливою і буде такою ще певний час

Міжнародна фінансова підтримка залишається для нас критично важливою і буде такою ще певний час

Другий понеділок жовтня 2022 року став для України в буквальному сенсі чорним днем. Він ознаменував початок ударів росії крилатими ракетами та безпілотниками-камікадзе по енергетичній інфраструктурі України. Ця дата також стала початком роботи Андрія Пишного на посаді Голови Національного банку України.

Про це розповів голова НБУ Андрій Пишний в інтерв’ю канадському медіа The Globe and Mail.

Відключення електроенергії, які збіглися з його приходом до НБУ, загрожували повністю зупинити банківську систему країни. Тож з’явився проєкт POWER BANKING.

 Ідея POWER BANKING народилася в бомбосховищі в перший день атак на енергетичну інфраструктуру. Задум полягав у тому, що принаймні одна третина відділень повинна працювати як єдина мережа, щоб під час відключення електроенергії клієнт будь-якого банку ставав клієнтом усієї мережі, – сказав пан Пишний в інтерв’ю.

У результаті банківська система під час війни не зупинялася ні на секунду. Упродовж місяців найжахливіших відключень близько 2400 відділень банків були об’єднані в одну мережу.

Перед НБУ та його новим очільником постали більш критичні завдання: як придушити шалену інфляцію, запобігти новому витку друкування грошей, відновити роботу внутрішнього боргового ринку і налагодити співпрацю з Міністерством фінансів, щоб на час тривалої війни заручитися довгостроковою підтримкою Міжнародного валютного фонду та інших фінансових донорів.

За перший рік війни ВВП впав майже на третину, безробіття зросло до понад 20%, п’ята частина території країни перебувала під контролем росії, а чверть населення або вимушено залишила країну, або перемістилася з одних областей в інші через бойові дії та окупацію територій. Рівень невизначеності був значним, – сказав пан Пишний.

У 2023 році Національному банку вдалося зупинити емісійне фінансування державного бюджету, до якого вдались під час повномасштабної війни. Чи повернуться до друку грошей у майбутньому, залежатиме від повноти фінансової підтримки міжнародних партнерів.

Відмова від емісії гривні для покриття дефіциту бюджету стала одним із першочергових завдань після призначення на посаду очільника НБУ через вісім місяців після початку повномасштабного російського вторгнення, ‒ сказав Андрій Пишний.

Торік уряд залучив близько 12 млрд доларів від грошової емісії та ще 2,6 млрд доларів, забравши прибуток Нацбанку за 2021-22 роки. Він додав, що у 2023 році уникнути «друку коштів» вдалося завдяки консолідації міжнародної допомоги, а також активізації внутрішнього боргового ринку.

З цією метою Нацбанк спільно з Міністерством фінансів вели інтенсивну роботу з переговорів щодо фінансової допомоги для покриття бюджетного дефіциту, який за прогнозами у 2023-му зросте до безпрецедентних 29% ВВП, адже уряд покриває витрати війни, ‒ додав Андрій Пишний.

Зокрема, фінансову підтримку надали Міжнародний валютний фонд (МВФ), країни "Групи семи", зокрема США, інші країни-донори. Цьогоріч Україна має отримати близько 45 млрд доларів кредитів та грантів. Проте влада уже занепокоєна тим, що період легкого доступу до міжнародного фінансування може залишитись у минулому. Тоді як Україна ще довго потребуватиме величезного фінансування, навіть за умови завершення війни у 2024 році.

Ще навесні МВФ спрогнозував, що у 2023-26 році дефіцит зовнішнього фінансування України становитиме від 123,5 до 148,7 млрд доларів. У Мінфіні вже попередили, що донори поволі втомлюються з наближенням третього року війни, а Сполучені Штати переключаються на підтримку Ізраїлю у війні.

Цього року ми змушені були докласти всіх зусиль, щоб уникнути емісійного фінансування. Важливо, щоб наші партнери залишилися з нами й наступного року. Міжнародна фінансова підтримка залишається для нас критично важливою і буде такою ще певний час, ‒ заявив Андрій Пишний.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next