Міграція, ВПО та нелегали: як працює міграційна служба Львівщини (ІНТЕРВ’Ю.ВІДЕО)

Міграція, ВПО та нелегали: як працює міграційна служба Львівщини (ІНТЕРВ’Ю.ВІДЕО)
Повномасштабна війна на території України внесла великі корективи у наше життя та міграція у різних проявах стала буденністю для багатьох.

Закордонні поїздки, міграція внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та звісно ж іноземці в Україні тепер під ще більш пильним поглядом міграційної служби України. Про сьогодення Львівщини спілкуємось з начальником Головного управління ДМС у Львівській області Юрієм Татомиром.

Якими є пріоритети міграційної служби України в умовах сьогодення?

Десять місяців тому я обійняв посаду начальника Головного управління ДМС у Львівській області. І весь цей час для мене, як для керівника, завданням номер один є покращення надання адміністративних послуг, їх осучаснення, безбар’єрність, запобігання проявам корупції та посилення міграційного контролю на території Львівської області.

Саме з цією метою наша служба активно співпрацює з місцевим самоврядуванням та органами виконавчої влади в області. Ми також постійно організовуємо і проводимо навчання наших співробітників, працівників ЦНАПів і органів місцевого самоврядування в районах і громадах, залучених до надання адмінпослуг, розробляємо методичні рекомендації, консультуємо з метою покращення якості обслуговування населення.

Які саме послуги надає міграційна служба та як змінились ціни на отримання того чи іншого документу?

Кожен, хто приходить у відділи міграційної служби може ознайомитись з актуальним переліком надання послуг. Сьогодні ми надаємо послуги з оформлення паспорта громадянина України (звичайний термін виготовлення 450 грн, а також прискорений 820 грн) та громадянина України для виїзду за кордон (856 грн та 1496 грн),  посвідка на постійне місце проживання (1013 грн) та посвідка на тимчасове місце проживання (1258 грн). Окрім цього ще є інші послуги, з якими за потреби можна ознайомитись у міграційній службі. Ціни зміняться через 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Де на Львівщині можна отримати ваші послуги, чи збираєтеся розширюватися?

Звернутись можна у 29 територіальних підрозділів та у 22 ЦНАПи, де можна оформити  паспорт громадянина України та паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Також звертайтесь у Львівське міське міське управління, та управління іноземців у м. Львові.

Також ми маємо територіальні підрозділи у районах Львівської області: Борислав, Трускавець, Червоноград, Броди, Буськ, Кам’янка-Бузька, Городок, Дрогобич, Стрий, Жидачів, Золочів, Мостиська, Жовква, Миколаїв, Перемишляни, Пустомити, Радехів, Самбір, Сколе, Сокаль, Старий Самбір, Турка, Яворів.

Міграція українців, іноземців та ВПО. Які дані на сьогодні відомо?

Офіційно у Львівській області зареєстровано понад 260 000 ВПО. Проте скільки з них звертались до міграційної служби – такий облік ми не ведемо. Щодо мігрантів, ситуація дещо інша.

За 2021 – 2023 роки  притягнуто до адміністративної відповідальності іноземців за порушення міграційного законодавства майже 1500 осіб, з яких лише за 2 квартали цього року примусово повернули 84 мігранти та 13 видворили з України.

На Львівщині регулярно проводяться заходи по виявленню мігрантів - порушників в гуртожитках, готелях, хостелах, ринках, автовокзалах та в місцях скупчення потенційних нелегальних мігрантів. Протягом 2020-2023 років кількість порушників міграційного законодавства зменшилась, оскільки більшість іноземців виїхало за межі території України через спалахи COVID-19 та в 2022 повномасштабне вторгнення рф на територію нашої держави.

Легальна міграція виглядає дещо інакше. За  2021-2023 рік опрацьовано 4357 звернень іноземних громадян щодо видачі посвідок на тимчасове проживання з яких 4200 видано посвідок, 157 – відмовлено у видачі. Оформлено посвідок на постійне проживання ( у тому числі обмін) за 2021 – 2023 лише 980.

З яких країн прибувають більшість іноземців?

Якщо казати про нелегалів, то за 2021-2023 виявлено найбільше з Азербайджану, російської федерації, Грузія, Туреччини та Узбекистану. А от посвідки на постійне проживання  із загальної кількості іммігрантів (7820 станом на 01.07.2023), отримали є громадяни Республіки Молдова, Республіки Білорусь, Азербайджану, Вірменії, Узбекистану, Грузії, Казахстану, Таджикистану, російської федерації, Італії, Німеччини, Єгипту, Литви, Польщі, Туреччини, США та Лівану.

Як ви протидієте нелегальній міграції?

Заходи з виявлення нелегалів проводимо регулярно. Особи притягуються до адміністративної відповідальності, та приймаються рішення про їх примусове повернення та примусове видворення за межі території України. Разом з цим їм забороняється в’їзд на 3 або на 5 років. За 2 квартали 2023 року у пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні ми помістили 9 осіб. Загалом же, в ПТПІ перебуває 14 осіб, з яких 9 громадяни рф. Оскільки дипломатичні відносини з країною агресором розірвані, тому громадян рф не можливо документувати проїзними документами, які б надавали їм право покинути територію нашої держави.

З якими завданнями міграційна служба України стикається сьогодні і що нового відбулось з часу повномасштабної війни?

Перш за все, це звісно відновлення роботи на деокупованих територіях та постійне удосконалення процедур надання послуг на території України та за її межами. Важливим аспектом також є забезпечення громадян України які виїхали за кордон в тому числі депортовані до Росії адміністративними послугами і разом з цим посилення безпекової складової. В наш час важливо ефективно комунікувати з громадськістю, тому важливим аспектом вважаю доступність, відкритість та якість надання послуг. Вже налагоджено порядок електронної взаємодії між ДМС, судовими та правоохоронними органами. Ми співпрацює з правоохоронними органами Львівської області. Маємо взаємодію з питань запобігання, своєчасного виявлення та припинення порушень міграційного законодавства та протидії нелегальній міграції. Проводяться спільні зустрічі щодо налагодження ефективної співпраці в районах Львівської області.

Також, про вектор роботи міграційної служби розповів начальник Головного управління Державної міграційної служби у Львівській області  Юрій Татомир.

Довідково.

Юрій Татомир народився 26 вересня 1984 р. у с. Боянець, Жовківського району, Львівської області.

  • Навчався у Юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка (закінчив у 2007 році).
  • Економічна освіта за спеціальністю “Фінанси та кредит” у Львівському торгово-економічному університеті.
  • Магістр психології у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка.

Одружений, виховує доньку.

У вересні 2022 року очолив Міграційну службу Львівської області.

За період керівництва Юрія Татомира, працівники ГУ ДМС у Львівській області оформили 77 650 паспортів громадянина України у формі ID-картки та 172 366 - паспортів громадянина України для виїзду за кордон.

Міграційна служба посилила роботу по виявленню неврегульованих мігрантів на території Львівщини.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next