Чи відбудеться обмін полоненими з Росією на Великдень

Чи відбудеться обмін полоненими з Росією на Великдень
Завтра, 28 квітня, відбудеться відеоконференція загального засідання Тристоронньої контактної групи.

На засіданні обговорять порушення режиму припинення вогню з боку окупантів, відновлення роботи КПВВ та обмін полоненими.

Наразі продовжуються консультації на рівні політичних радників Н4, мета яких повернутися до суворого дотримання сторонами повного та всеосяжного режиму припинення вогню.

Порядок денний:
- питання щодо порушень режиму припинення вогню з боку збройних формувань РФ;
- імплементація Мінських угод і підсумків Паризького саміту;
- забезпечення безпеки в зоні конфлікту, дотримання режиму припинення вогню;
- продовження розробки плану спільних кроків;
- відновлення роботи КПВВ і відкриття нових в н.п. Золоте і Щастя; обмін утримуваними особами; повний і безумовний доступ міжнародних організацій;
- відновлення соціально-економічних зв'язків через лінію розмежування.

Раніше, Україна пропонувала бойовикам провести обмін полоненими перед Великоднем у форматі «п'ять на п'ять». Серед них переважно жінки та хворі. Але російські найманці проігнорували звернення Києва, розповів глава ОПУ Андрій Єрмак.

Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова заявила, що підготувала списки на обмін полоненими і передала їх в Москву, Луганськ і Донецьк, але прогнози щодо обміну поки що не оптимістичні. За її словами, зараз на території агресора залишається ще 450 засуджених українських громадян, з них 71 - засуджені довічно.

Президент Володимир Зеленський раніше зазначав, що російська сторона зриває обмін полоненими, оскільки досі не передала в ОБСЄ списки призначених для обміну осіб.

Також у ТКГ кажуть, що оскільки на будь-яких переговорах щодо Донбасу Росія використовує питання з обміном утримуваних осіб, як ще один інструмент тиску, звільнення полонених громадян України може відбутися ще не скоро.

Читайте також
У Зеленського відповіли на пропозицію Кремля провести нормандську зустріч на Донбасі У Зеленського відповіли на пропозицію Кремля провести нормандську зустріч на Донбасі
Нормандська зустріч на Донбасі за участю представників так званих Донецької та Луганської "народних республік" може розмити саму ідею переговорів. Представники "ЛДНР" є ще одним обличчям російської сторони.
Вже цього тижня: Єрмак проведе переговори з Козаком Вже цього тижня: Єрмак проведе переговори з Козаком
За його словами, переговори з Росією ведуться постійно, в тому числі в рамках "нормандського формату".
Loading...
Load next