Зеленський затвердив стратегію розвитку судочинства в Україні до 2023 року

Зеленський затвердив стратегію розвитку судочинства в Україні до 2023 року
Володимир Зеленський затвердив стратегію правосуддя і конституційного судочинства на 3 роки. Окрему увагу у стратегії приділили Конституційному Суду та процедурі обрання суддів КСУ.

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 231/2021 "Про Стратегію розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021 – 2023 роки", повідомляє пресслужба Офісу президента.

У документі окреслено пріоритети вдосконалення законодавства щодо судоустрою, статусу суддів, судочинства та інших інститутів правосуддя, а також впровадження невідкладних заходів для покращення діяльності правових інститутів, - повідомили в ОП.

Зокрема відомо, що стратегія передбачає зміну процедури конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду. Також вона визначає основні напрями розвитку системи правосуддя з урахуванням кращих міжнародних практик, а також проблеми, які необхідно розв'язати.

Також одним з напрямів стратегії є покращення доступу до правосуддя. Згодом планується провести аудит системи місцевих судів з метою визначення проблем та недоліків її функціонування. Також пропонується:

  • надання постійного приміщення Вищому антикорупційному суду;
  • вдосконалення методики визначення ставок судового збору;
  • запровадження відкритого конкурсу для формування складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради правосуддя (це одна з вимог західних партнерів України та Венеційської комісії).

Нагадаємо, що нещодавно судді Одеського апеляційного суду Альбіна Кадегроб та Вадим Прибілов, які розглядали скаргу Сергія Стерненка та Руслана Демчука в справі про викрадення Сергія Щербіча та "300 гривень", подали у відставку. Сам Стерненко вважає, що відставка може бути спровокована величезним тиском на них.

Читайте також
Держсекретар США Блінкен проведе зустріч із Зеленським: в ОП розповіли деталі візиту Держсекретар США Блінкен проведе зустріч із Зеленським: в ОП розповіли деталі візиту
Вже завтра, 6 травня, державний секретар Сполучених штатів Ентоні Блінкен зустрінеться із президентом Володимиром Зеленським. Зокрема також у графіку американського посадовця заплановані зустрічі із прем'єр-міністром Денисом Шмигалем та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.
Відставка Степанова: в Офісі президента назвали основні причини звільнення очільника МОЗ Відставка Степанова: в Офісі президента назвали основні причини звільнення очільника МОЗ
Основними причинами відставки Степанова є провал кампанії з вакцинації від Covid-19 і пильну увагу до міністра з боку НАБУ.
Зустріч Байдена та Зеленського в Україні може відбутись найближчим часом, - Єрмак Зустріч Байдена та Зеленського в Україні може відбутись найближчим часом, - Єрмак
Керівник Офісу президента Андрій Єрмак анонсував можливу зустріч президентів України та Сполучених Штатів Володимира Зеленського і Джо Байдена, яка може відбутись вже найближчим часом.
Loading...
Load next