"Коли була бійка у ВР, я вже був "стартанув": Василь Вірастюк розповів про політику та особисте (відео)

"Коли була бійка у ВР, я вже був "стартанув": Василь Вірастюк розповів про політику та особисте (відео)
Найсильніша людина світу та заслужений майстер спорту України, який наважився стати народним депутатом та посісти місце у Верховній Раді. Ексклюзивне інтерв’ю Василя Вірастюка для телеканалу "ПравдаТУТ Львів" в якому він розповів про емоції в найяскравіші моменти своєї кар'єри, політику, стосунки з Зеленським та про особисте життя.

Українці знають Василя Вірастюка за численними досягненнями у спорті - дворазовий чемпіон світу та володар титулу World Strongest Man, чотириразовий чемпіон світу у команді, рекордсмен України та світу. Однак, зовсім нещодавно спортсмен став ще й народним депутатом України та про спорт він не забуває, й зазначає, що у першу чергу - заслужений майстер спорту України, а тоді вже депутат.

Кампанія довиборів на 87-му окрузі, що на Прикарпатті виявилася непростою і, мало того, доволі скандальною. Зокрема, як перемога, так і рішення про депутатство Вірастюку далось складно та все ж таки він виборов чергову перемогу. Наразі політику доводиться звикати до нового місця роботи.

СПЕРШУ ЗАСЛУЖЕНИЙ МАЙСТЕР СПОРТУ УКРАЇНИ, А ПОТІМ НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ.

  • Скажіть, як взагалі Вам народне депутатство? Які у вас емоції чи щось змінилось у вашому житті?

Відверто кажучи звикаю потихенько до депутатства, тому що зрозуміло, що дуже все незвично. Мене дома бачать тепер ще менше, ніж бачили до цього. На жаль, так тому що змінився графік та багато зустрічей. Я вам скажу, що провів настільки багато зустрічей, буквально за цих три тижні моєї роботи депутатом, що, мабуть, за крайніх пів року до цього процесу стільки я не зустрічався і не розмовляв з людьми.

Та зараз, зізнається новоспечений депутат, навчився спокійніше та менш емоційніше реагувати на події й ситуації, які відбуваються у стінах парламенту. Інколи вдавалось заспокоїтись по-різному - побути наодинці або ж піти на тренування, та на це не завжди вистачає часу.

Я ТАКИЙ, НА ДАНИЙ МОМЕНТ, ЯК І БУВ ДО ЦЬОГО.

  • Чи змінився стиль вашого спілкування, чи стали ви якось діловіше спілкуватися з людьми?

Звісно, та все залежить від ситуацій. Коли це якась офіційна зустріч із головами ОТГ чи можливо зі старостами, чи громадою, то звісно менше жартую. Не завжди люди сприймають жарти, але мені здається, що манера мого спілкування не змінилася. Я такий самий веселий і так само багато жартую.

Я ЗОСЕРЕДИВСЯ НА ОДНОМУ ДЕПУТАТУ І, БЕЗПОСЕРЕДНЬО ДИВЛЯЧИСЬ ЙОМУ В ОЧІ, СКЛАВ ПРИСЯГУ. 

Однак перший робочий день у Верховній Раді не обійшовся без скандалу та тут вже було не до жартів. Василю Вірастюку довелось складати присягу народного депутата під вигуки “Ганьба!” та чоловік, зізнається, що був готовий до такої зустрічі й знав, що одна з груп у парламенті буде “викрикати”: “Почали кричати ганьба, кричали вони спочатку всі разом групою, а потім залишився один депутат з Волині. Я на ньому зосередився”.

Я звик закінчувати справу. Тому що якшо я вже розпочав, то було б дуже не красиво по відношенню до всіх, мабуть, просто під час того зупинитися і щось вигукнути. Я думаю, вони частково сподівалися, що так відбудеться, але ні. Я втримався і навіть посміхався, дивлячись в очі ось цій групі, а саме одному конкретному депутатові.  

З парламентарем, на якому зосередив свою увагу нардеп під час складання присяги, депутат розповів, що хотів зустрітись та поспілкуватись, однак навіть у коридорах ВР його ще жодного разу не бачив. Жартує, що напевно він ходить іншими коридорами та уникає особистої зустрічі із Вірастюком.

ЦЕ БУЛА МОЯ ДРУГА РОБОЧА ПОЇЗДКА НА ОКРУГ.

Під час першої поїздки ми зустрілись з головами ОТГ - це в мене на окрузі не робив ніхто з народних депутатів. Тому що людина, яка отримувала посвідчення народного депутата, його бачили можливо вперше і вже востаннє. Тим більше ось на таке живе спілкування з головами ОТГ взагалі ніхто не сподівався. Ми це зробили для того, щоб роззнайомитися.

Під час своєї розмови, зазначив Вірастюк, він попросив людей забути про скандали, які відбувались під час виборчого процесу: “Це вже історія і потрібно від сьогодні починати з чистого листа. Ми абсолютно адекватно поспілкувались з головами ОТГ. Щоправда, проігнорував нас голова Поляницької ОТГ”.

Та український стронгмен зізнається, що не розізлився після цього і планує зі своєю командою все ж таки приїхати до Поляницького голови у гості, аби ніхто не зміг згодом маніпулювати цією ситуацією. Оскільки, під час свого депутатства Василь Вірастюк планує втілювати у життя проєкти, які будуть розвивати Івано-Франківську область: “Будемо працювати одною великою командою, не залежно від того, яку політичну силу представляє чи можливо має вподобання голова ОТГ”.

НЕ РОЗГЛЯДАВ СЕБЕ НІКОЛИ В ПОЛІТИЦІ. 

За свої 47 років Вірастюк здобув всенародну любов у ролі спортсмена, однак мало хто очікував, що він подасться у політику. Зокрема, сам чоловік неодноразово відмовлявся від пропозицій зайнятись політичною діяльністю й ніколи себе там не бачив.

Навіть коли мій брат, у 2019 році уже вдруге пробував пройти до Верховної Ради, я його відмовляв. І не через те, що я не розділяв його поглядів, а через стан його здоров’я. Тому не розглядав себе у політиці, у Верховній Раді.

Однак, згодом він зрозумів, що може зробити значно більше для українців. Тепер головною метою його роботи є створення цілої галузі спортивно-оздоровчої реабілітації поранених ветеранів.

Коли з’явилась така можливість стати кандидатом, я дуже добре подумав, розцінив всі ризики. Розумію, що багато хто цього не хотів і не хоче й дотепер. Але я вірю в те, що займаюся хорошою справою, вибрав хороший і потрібний напрямок і для нашої країни, і для наших ветеранів. Мене ніщо не зупинить!

  • З якими депутатами у Верховній Раді Ви б точно не хотіли працювати? 

Мабуть, з представниками тієї групи, яку я називати не хочу, щоб їх зайвий раз не анонсувати. Чесно кажучи є колишні наші колеги по фракції з якими мені також не хотілося б мати справу, їх нещодавно вилучили з фракції. 

Зокрема, депутат зізнався, що президент ніяким чином не повпливав на рішення щодо балотування у народні депутати, однак запевнив, що вони перебувають В ДРУЖНІХ СТОСУНКАХ З ВОЛОДИМИРОМ ЗЕЛЕНСЬКИМ.

Ми і досі в теплих відносинах. Звісно на людях “Володимир Олександрович” та “Василь В'ячеславович” - є офіційна така позиція. Але коли є можливість залишитися у компанії, у присутності ще двох або трьох представників влади, ми можемо перейти на “ти”. Звісно, що з дозволу пана Президента. Тому “Василь”, “Вова” - все як було до цього.

Також, коли стало відомо, що спортсмен став народним депутатом, то до нього З ПРИВІТАННЯМИ ТЕЛЕФОНУВАЛИ І ПАН ПРЕЗИДЕНТ, І ПАН РАЗУМКОВ, а також ще декілька колег з фракції “Слуга народу”, які за словами Вірастюка дуже довго очікували на нього у Верховній Раді.

ХЛОПЦІ ЗСУНУЛИ МЕНІ ДВА ЛІЖКА, ДЕСЬ ЗНАЙШЛИ МАТРАЦ І СКРІПИЛИ ЦЕ ВСЕ СКОТЧЕМ.

Зокрема, Василь Вірастюк також неодноразово їздив на фронт до наших українських воїнів та захисників, де жодна поїздка не обходилась без кумедних історій та цікавих зустрічей й знайомств.

  • Які історії зі Сходу найбільше закарбувалися в пам’яті?

Щодо історії з цим ліжком, попередні рази коли ми їздили - це були звичайні пружинні. Зважаючи на мою вагу немаленьку, моя п’ята точка фактично діставала до підлоги, тому хлопці наступного разу все підготували. Вони зсунули два пружинних ліжка, десь знайшли матрац і це все скріпили скотчем. Було дуже приємно, що прикордонники до мене тепло відносяться.

Одна із чергових поїздок на фронт закінчилась для Василя Вірастюка цікавою знахідкою та знайомством із хорошим товаришем, який досі підписаний у телефоні нардепа як “Брат 2”. Йдеться саме про українського захисника на позивний “Вірастюк”, з який стронгмен й досі перебуває на постійному контакті.

Це Віктор Зінкевич, це наш вже на даний момент ветеран зі Здолбунова. Ми з ним на постійному контакті й він в мене в телефоні записаний як “Брат 2”. Перебуваючи там, нам кажуть, що у нас є воїн в якого позивний “Вірастюк” і кажуть, що дуже схожий на вас. Ми з Вітьою сфотографувалися і ми дійсно дуже схожі. Єдине, що він менший габаритами і за зростом, але візуально ми дуже схожі.

ЗА 3 ТИЖНІ, ЩО Я ДЕПУТАТ, У МЕНЕ НЕ БУЛО ЖОДНОГО ВИХІДНОГО.

  • Ви недавно були в Маріуполі на змаганнях зі Стронгмену. Ви тепер відвідуватимете змагання як запрошений гість чи долучатиметесь до їхньої організації?

На даний момент, як і до цього, я являюсь почесним президентом Федерації стронгмену України, ним і залишаюся. Тому свої функції я час від часу виконую. Так всі заходи, які ми проводили, у мене на них вистачає часу. Чому у мене немає вихідних? Тому що, якщо сесія роботи у Верховній Раді тиждень, і суботу та неділю ми проводимо десь. Провели один турнір у Хмельницькому, були в Маріуполі.

Спортсмену та водночас тепер ще й народному депутату вдається вдало поєднувати обидві свої діяльності. Зокрема, він також не боїться зіпсувати свою спортивну репутацію політикою, оскільки все дуже добре зважував і розумів всі ризики ще з самого початку.

КОЛИ БУЛА БІЙКА У ВР, Я ВЖЕ БУЛО "СТАРТАНУВ", АЛЕ МОЇ КОЛЕГИ ПОПРОСИЛИ МЕНЕ ЦЬОГО НЕ РОБИТИ.

Нещодавно у стінах Верховної Ради вперше за період 9-го скликання між депутатами від "ОПЗЖ" та "Слуги народу" біля трибуни трапилась бійка. Вірастюк зізнався, що також був не проти приєднатись до свого колеги по фракції Миколи Тищенка, який одним із перших намагався обороняти винуватця бійки та однопартійця Микиту Потураєва, який невдало висловився та спровокував конфлікт.

Я думаю, що я зробив правильно. Тому, що саме таких дій від мене очікували наші опоненти. Ті які в самий перший день кричали “Ганьба!” і це було б для них підставою казати: “А бачте для чого Василь Вірастюк прийшов до Верховної Ради”. А тут виявляється Василь Вірастюк може стримати емоції.

В єдиному випадку в якому він може вступити у двобій, за словами нардепа, є ситуація коли ображають жінок. Вірастюк переконаний, що так би вчинив будь-який чоловік.

  • Бачила коли ви перебуваєте у відрядженнях, ви одягнені у спортивне. Чи вам можливо не зручно чи ви просто не хочете мати такий більш класичний депутатський вигляд?

Мене настільки психологічно давлять костюмні штани і туфлі, що я не можу дочекатися моменту, коли вдягнуся у свій улюблений спортивний одяг.

Я можу собі дозволити, навіть коли там виїзд по селах і коли це неофіційна зустріч. А чому б і ні? Я ж не прийшов в стрінгах і в бодіку.
 

 

Читайте також
Тищенка можуть виключити з фракції "Слуга народу" після бійки з Леросом (відео) Тищенка можуть виключити з фракції "Слуга народу" після бійки з Леросом (відео)
Не вперше "слуги народу" думають над виключенням скандального Миколи Тищенка з фракції через його витівки у парламенті та поза його межами. Так, наприкінці квітня цього року його ледь не виключили з партії через масштабну вечірку, яку він влаштував на честь дня народження своєї дружини, яка відбулась з порушеннями норм карантину.
ЦВК визнала Вірастюка обраним народним депутатом ЦВК визнала Вірастюка обраним народним депутатом
Центральна виборча комісія визнала Василя Вірастюка народним депутатом на довиборах на Івано-Франківщині. Відповідний протокол затвердили сьогодні, 19 травня.
Перемога Вірастюка на виборах: ЦВК оскаржила рішення Верховного Суду Перемога Вірастюка на виборах: ЦВК оскаржила рішення Верховного Суду
Центральна виборча комісія оскаржила рішення Верховного Суду щодо встановлення результатів виборів в одномандатному виборчому окрузі № 87 Івано-Франківської області. Оскільки Верховний Суд скасував протокол ЦВК про визнання Василя Вірастюка обраним депутатом.
Loading...
Load next