Відтепер земельні ділянки будуть продавати з нерухомістю

Відтепер земельні ділянки будуть продавати з нерухомістю
В Україні від сьогодні, 28 жовтня, набули чинності нові правила, за якими одночасно з купівлею-продажем нерухомості набувається й право власності на земельну ділянку, на якій розташована будівля.

Відповідний закон № 1174-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості» набув чинності через місяць після опублікування у газеті "Голос України" 28 вересня 2021 року. 

Законом передбачено, що у разі набуття на підставі вчиненого правочину або у порядку спадкування права власності на об'єкт нерухомого майна жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду, об'єкт незавершеного будівництва, розміщений на земельній ділянці приватної власності, право власності на таку земельну ділянку одночасно переходить від попереднього власника таких об'єктів до набувача таких об'єктів, без зміни її цільового призначення.

У разі набуття окремої частки у праві спільної власності на об'єкт нерухомого майна жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруд, об'єкт незавершеного будівництва, що перебував у приватній власності її попереднього власника, право власності на земельну ділянку, на якій розміщений такий об'єкт, одночасно переходить до набувача пропорційно до його частки у праві спільної власності на такий об'єкт, крім випадку, коли попередньому власнику належала частка у праві спільної власності на земельну ділянку в іншому розмірі.

Реалізація цього закону сприятиме правовій визначеності, оскільки надасть змогу встановити процедуру переходу права користування земельною ділянкою у разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розміщені на ній.

Також закон захищатиме права власників та орендарів земельних ділянок, встановлює відповідальність за невиконання вимог щодо прав користування земельними ділянками та зменшить витрати, пов’язані з переоформленням або припиненням орендних правовідносин у сфері землекористування.

Анастасія Фаль - pravdatutnews.com

Читайте також
Верховна Рада заборонила використання пластикових пакетів в Україні Верховна Рада заборонила використання пластикових пакетів в Україні
В Україні будуть штрафувати тих людей, які користуватимуться пластиковими пакетами. Верховна рада остаточно заборонила їх обіг й прийняла відповідний законопроєкт, який регулюватиме це питання на законодавчому рівні.
Держкіно вперше заборонило прокат фільму за участю Володимира Зеленського (відео) Держкіно вперше заборонило прокат фільму за участю Володимира Зеленського (відео)
Державне агентство з питань кіно заборонило прокат фільму "Ржевський проти Наполеона", в якому одну з головних ролей зіграв Президент України Володимир Зеленський.
Зеленський підписав закон, який є необхідним для завершення земельної реформи в Україні Зеленський підписав закон, який є необхідним для завершення земельної реформи в Україні
Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №2194 про дерегуляцію управління у сфері земельних відносин, який дозволяє передавати землі за межами населених пунктів у комунальну власність.
Loading...
Load next