Верховна Рада заборонила використання пластикових пакетів в Україні

Верховна Рада заборонила використання пластикових пакетів в Україні
В Україні будуть штрафувати тих людей, які користуватимуться пластиковими пакетами. Верховна рада остаточно заборонила їх обіг й прийняла відповідний законопроєкт, який регулюватиме це питання на законодавчому рівні.

Згідно з законом, розповсюдження пластикових пакетів каратиметься штрафом від 1700 до 3400 гривень. За повторне порушення стягуватиметься штраф від 3400 до 8500 гривень. За ухвалення відповідного документу проголосували 297 народних депутатів під час сьогоднішнього засідання у Верховній Раді України.

Більшість статей документу запрацюють за півроку, а заборона на розповсюдження пакетів — за дев'ять місяців після публікації. 

Законопроєкт №2051-1 забороняє використання:

  • надлегких пластикових пакетів;
  • легких пластикових пакетів товщиною до 50 мкм;
  • оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів.

Зокрема винятком стали пластикові пакети, обмежені величиною (225х345х450 мм), що використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою.

Тепер замість звичайних пластикових пакетів можна використовувати лише біорозкладні - це ті пакети, які за участю мікроорганізмів розкладаються на елементи природного походження. Такі пакети повинні відповідати національним стандартам щодо утилізації та кожен з таких пакетів повинен мати маркування. Крім того, на кожному пластиковому пакеті має бути маркування, проте на пакетах забороняються позначки "біо", "біопакет", "біорозкладний", якщо це не відповідає встановленим вимогам.

При цьому продаж пластикових пакетів в Україні не забороняється та їх не можна буде давати безплатно. Однак, ціни на них не можуть бути нижчими за мінімальні, які встановив Кабінет міністрів.

Нагадаємо, що ще восени 2019 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт №2051 про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. Зокрема відомо, що уряди 33 світових країн запровадили повну заборону на використання пластикових пакетів на території своїх держав, а ще 53 країни запровадили часткову заборону або ж значний податок на використання пластикових пакетів.

Читайте також
Рада не прийняла законопроєкт щодо використання поліцією електрошокерів Рада не прийняла законопроєкт щодо використання поліцією електрошокерів
Верховна Рада відхилила зміни у законопроєкті який суттєво розширював сферу застосування поліцейськими електрошокерів. Цим самим народні депутати не підтримали законопроєкт №4375.
Верховна Рада планує заборонити в Україні рекламу електронних сигарет Верховна Рада планує заборонити в Україні рекламу електронних сигарет
Верховна рада схвалила законопроєкт №4212 про зміни до статті 22 закону "Про рекламу". Зокрема згідно із цим законопроєктом в Україні реклама електронних сигарет, рідин до них та тютюнових виробів для електричного нагрівання буде забороненою.
Розпуск Верховної Ради України: Зеленський не бачить в цьому ніякого сенсу Розпуск Верховної Ради України: Зеленський не бачить в цьому ніякого сенсу
Зеленський прокоментував чутки про ймовірний розпуск парламенту й заявив, що не бачить в цьому сенсу, оскільки нардепи працюють.
Loading...
Load next