Розслідування справ Євромайдану: генпрокурор Венедіктова озвучила нові цифри

Розслідування справ Євромайдану: генпрокурор Венедіктова озвучила нові цифри
За 2021 рік до відповідальності притягнули 53 особи, слідство вийшло на ключових організаторів середньої ланки.

Вісім років тому у Києві розпочався Євромайдан, під час якого загинули понад сто активістів, які вели боротьбу за європейське майбутнє країни. Генпрокурор України Ірина Венедіктова розповіла, як просуваються результати розслідування у справах Майдану. Їх вона опублікувала на своїй сторінці у Facebook.

Один із переможних кроків для України в цій боротьбі – завершення слідства у «материнській» справі Майдану. Розкрито 1019 злочинів в найчорніші дні Революції Гідності. Серед 10 підозрюваних: колишні Президент, Міністр оборони, Міністр внутрішніх справ, Голова СБУ, їхні заступники та підлеглі правоохоронці, - зазначила Венедіктова.

Вона зауважила, що людей хвилює те, що "ця важка багаторічна робота слідчих і прокурорів продовжиться і тривалим судовим процесом. І те, що вся злочинна група експрезидента в бігах".

Гласні, публічні і прозорі процеси щодо них надзвичайно важливі, щоби ми всі разом могли бачити, як встановлюється істина. Навіть якщо підозрюваних не буде видано для притягнення до відповідальності. А ми не наївні, і розуміємо, що країна-агресор, де вони «гостюють», за теперішніх умов їх не віддасть. Однак вирок має бути виконаний. Ми будемо наполегливо працювати, щоб вони відповіли по всій суворості закону, - запевнила генпрокурор.

За її словами, наразі триває розслідування у 63 кримінальних провадженнях, які охоплюють понад 3500 епізодів. Також у судах слухається 111 справ щодо 207 обвинувачених.

Цьогоріч ми притягнули до відповідальності 53 осіб – це майже на третину більше підозрюваних, ніж торік. Окрім топ-верхівки керівництва країною, слідство вийшло на ключових організаторів середньої ланки, - повідомила очільниця генпрокуратури.

Як зазначається в повідомленні, до суду було відправлено 22 обвинувальні акти щодо 32 осіб.

2021 став проривним у кількості вироків у справах Майдану – цьогоріч їх стільки ж, як за попередні три разом. Вперше засуджено до реального позбавлення волі співробітників столичного «Беркуту» за злочини в день розгону студентського Майдану, який відкрив «скриньку Пандори» насилля проти учасників акцій, - заявила Венедіктова.

Вона також звернула увагу на закон про «заочку», який став каталізатором активності прокуратури і ДБР.

Заочно чи очно, ми доведемо справи Майдану до вироків для всіх – від виконавців до найтоповіших організаторів. Оцінка їхніх дій – захист для демократії. І такий підхід у нас до всіх важливих для суспільства справ: від захисту життя і здоров'я людей до переслідування топ-корупціонерів, - підсумувала генпрокурор.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Заступник глави МЗС Божок подав у відставку Заступник глави МЗС Божок подав у відставку
Про це він сам повідомив у соцмережах зранку 2 грудня.
Рада ухвалила держбюджет-2022: основні показники Рада ухвалила держбюджет-2022: основні показники
Витрати на національну безпеку та оборону підвищили на 3,7 мільярда, зокрема, на Збройні сили України – 2,5 мільярда.
Збори "слуг народу" у Трускавці: покличуть Венедіктову і Баканова Збори "слуг народу" у Трускавці: покличуть Венедіктову і Баканова
Під час зборів "слуги" не виключають і секторальну роботу – окремо за напрямками безпеки, економіки, міжнародної політики.
Loading...
Load next