Нарівні з чиновниками й депутатами: олігархи будуть зобов'язані подавати електронні декларації про майно

Нарівні з чиновниками й депутатами: олігархи будуть зобов'язані подавати електронні декларації про майно
Як повідомлялось раніше, Венеціанська комісія відклала розгляд закону про олігархів на січень.

Олігархи будуть зобов'язані подавати електронні декларації про майно нарівні з чиновниками й депутатами через прийнятий закон про олігархів. Якщо вони будуть приховувати майно, то їм загрожуватиме кримінальна відповідальність. Про це повідомляє РБК-Україна.

За словами заступника голови Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) Івана Преснякова, олігархи будуть мати на подачу декларації 10 днів з моменту включення до реєстру РНБО.

На цих осіб будуть поширюватися вимоги щодо декларування, а також відповідальність за їх порушення: адміністративна або кримінальна. Реєстр НАЗК готовий для включення в нього декларацій осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті, а підрозділи, що відповідають за перевірку декларацій, готові до їх перевірки, - розповів він.

Зазначимо, що кримінальна відповідальність буде наступати тоді, коли різниця між реальними й заявленими в декларації активами становить більше ніж 500 прожиткових мінімумів. Це означає, що за показниками держбюджету на наступний рік — це понад 1,3 млн гривень.

Додамо, якщо різниця становить більше ніж 5,6 млн гривень, то винуватець ймовірно отримає до двох років реального тюремного терміну.

Своєю чергою Окружний адміністративний суд Києва скасував зобов'язання контрольованої олігархом Ігорем Коломойським компанії "Укрнафта" сплачувати до держбюджету податок на прибуток у розмірі 4,28 млрд грн. Про це повідомляє "Дзеркало Тижня" із посиланням на рішення суду від 16 листопада. 

Також Податкова служба донарахувала компанії Коломойського податок за результатами перевірки даних, задекларованих у звітності компанії за 2020 рік. Суд визнав, що податкові зобов'язання компанії олігарха нараховані без дотримання належної процедури. 

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
"Друзям – все, ворогам – закон": Разумков розкритикував принципи політики Зеленського "Друзям – все, ворогам – закон": Разумков розкритикував принципи політики Зеленського
За словами Разумкова, в Україні звикли, що політика – це "брудна річ".
"Мені набридло, коли говорять, що в нас країна олігархів": Зеленський назвав "червоні лінії" для великого бізнесу "Мені набридло, коли говорять, що в нас країна олігархів": Зеленський назвав "червоні лінії" для великого бізнесу
Зеленський заявив, що процес деолігархізації тільки почався в Україні. Посадками займаються правоохоронні органи.
"Я не вважаю себе олігархом", - Рінат Ахметов "Я не вважаю себе олігархом", - Рінат Ахметов
Закон про деолігархізацію не лякає Ахметова.
Loading...
Load next