Зеленський уже пів року не підписує закон про воєнні злочини

Зеленський уже пів року не підписує закон про воєнні злочини
На окупованих територіях люди, що вчиняють злочини переконані у своїй безкарності.

Міжнародний благодійний фонд “Ізоляція” й правозахисники вимагають від Президента України Володимира Зеленського підписати закон про воєнні злочини №2689, який Верховна Рада ухвалила ще в травні цього року.

Про це 10 грудня під час дискусії "Izolyatsia: must speak" до Міжнародного дня прав людини заявила голова організації "Центр громадянських свобод" Олександра Матвійчук, пише "Суспільне".

У правозахисників складається враження, що президент не в курсі, що він є одним із перешкод у переслідуванні воєнних злочинців, тому що у нього уже шостий місяць лежить законопроєкт, який вносить зміни до Кримінального кодексу й уможливлює розв'язання цього питання у правовий спосіб, – сказала Матвійчук.

За словами правозахисниці, ті люди на окупованих територіях, які скоюють злочини, "переконані у своїй безкарності" й впевнені, що будуть або амністовані, або що терміни давності їхніх злочинів спливуть (зазначено, що лише міжнародні злочини їх не мають), а відтак вони зможуть уникнути відповідальності.

Коли президент підпише цей законопроєкт, це буде прямий сигнал на окуповані території до людей, які прямо зараз катують і знущаються з ув'язнених, зокрема у тюрмі "Ізоляція", що кримінальна відповідальність індивідуальна, міжнародні злочини не мають терміну давності і за все, що людина вчинила доведеться відповідати, – додала вона.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що один із катів "Ізоляції" Євген Бражников втік до Франції. Україна ініціюватиме екстрадицію.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Зеленський підписав указ про зміцнення обороноздатності країни (відео) Зеленський підписав указ про зміцнення обороноздатності країни (відео)
Він передбачає зокрема збільшення виплат військовослужбовцям до рівня щонайменше трьох мінімальних зарплат.
"Зміцнення ресурсної бази бюджетів": Зеленський підписав резонансний податковий закон "Зміцнення ресурсної бази бюджетів": Зеленський підписав резонансний податковий закон
Документ передбачає підвищення окремих ставок екологічного податку.
Loading...
Load next