10 грудня – День прав людини

10 грудня – День прав людини
Всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн.

4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН затвердили святкувати 10 грудня Міжнародний день прав людини, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році.

Головна мета Міжнародного дня прав людини – торжество в усьому світі понять свободи, безпеки й чесності людей по відношенню одне до одного. Сьогодні серед основних заходів, присвячених цьому дню, можна назвати засідання круглих столів, міжнародні конференції з питань дотримання прав людини, покази телевізійних програм відповідної тематики.

17 липня 1997 року Україна ратифікувала Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та Протоколи до неї. Згідно преамбули Конвенції вона має на меті забезпечити загальне та ефективне визнання прав людини, проголошених Генеральною Асамблеєю ООН у Загальній декларації прав людини.

Цьогорічна тематика міжнародного дня присвячена темі "Рівність" та статті 1 Загальної декларації прав людини, що проголошує наступне: "Усі люди народжуються вільними та рівними у своїй гідності та правах"

Рівність, недискримінація, правозахисний підхід — це найкращий спосіб викорінити нерівність і продовжувати рух у напрямку розвитку суспільства.

Україна, як і весь світ, зіштовхнулася із особливою жорстокістю та неповагою до прав людини. Окупація Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим, порушення прав людини цією державою на тимчасово окупованій території України АР Крим, агресія Російської Федерації на сході України, численні терористичні акти та військові конфлікти по всьому світу свідчать про неспроможність як окремих держав, так і світової спільноти забезпечити на належному рівні захист прав людини і основоположних свобод.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

 

Читайте також
В Україні почали діяти нові штрафи за порушення пожежної безпеки В Україні почали діяти нові штрафи за порушення пожежної безпеки
З 16 квітня в Україні набули чинності закони щодо посилення відповідальності за порушення пожежної безпеки. Окрім цього зросли штрафи за хибний виклик рятувальників, поліції і швидкої допомоги.
Перша Конституція Орлика: міф чи реальність? Перша Конституція Орлика: міф чи реальність?
Вона була укладена ще у далекому 1710 році й написана латиною та староукраїнською мовою. Її називають Першою Конституцією не лише в Україні, а й в усьому світі. Однак, чи знали ви про неї усю правду?
Loading...
Load next