Гарантія на не вступ України в НАТО лише "розпалить апетит" Путіна - Кулеба

Гарантія на не вступ України в НАТО лише "розпалить апетит" Путіна - Кулеба
Міністр натомість заявив, що найкращий спосіб реагувати ультиматуми Росії – ігнорувати їх взагалі.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що навіть гарантія позаблоковості України в НАТО не зменшить рівень агресії Росії. Про це пише "ПравдаТУТ News" з посиланням на статтю Кулеби в Foreign Affairs.

Кулеба зазначає, що в низці останніх заяв Президент Росії Путін вимагав від США надати «надійні та тверді юридичні гарантії», що НАТО не буде розширюватися на схід — інакше, як натякало його оточення, Росія вторгнеться в Україну.

За словами міністра, така вимога Путіна, здається, пропонує спокусливі перспективи для Заходу: в обмін на просто зміцнення статус-кво альянсу, смертоносна європейська війна могла б завершитися, а нового, ще більш руйнівного конфлікту можна було б уникнути.

Але нерозумно думати, що надання такої гарантії зробить Путіна менш агресивним. Історія показує, що обіцянки нейтралітету України чи будь-якої іншої країни в регіоні не зменшують апетит Путіна — скоріше, вони його годують, - запевняє Кулеба.

Міністр натомість заявив, що найкращий спосіб реагувати на такі ультиматуми – ігнорувати їх взагалі.

Крім того, Кулеба зазначає, що дехто у світовій спільноті припускає, що нейтралітет України може допомогти вирішити ситуацію, проте історія спростовує це твердження.  

Ще 2014 року Україна була нейтральною країною як на папері, так і насправді. Чотири роки тому вона офіційно поклала край своїм амбіціям щодо членства в НАТО, коли прийняла закон, який чітко вказував, що це неприєднання країна, яка не має наміру вступати до жодного військового альянсу, - пише Кулеба.

Він додає, що тоді також не було загальнонаціонального публічного обговорення членства в НАТО, а протести Євромайдану, які почалися 2013 року, були зосереджені не на військовому альянсі, а на економічній та політичній інтеграції з ЄС.

Якщо нейтралітет не зміг зупинити Путіна від початку війни в 2014 році, важко зрозуміти, чому він зупинив його зараз, - зауважив Кулеба.

За словами Кулеби, ще однією непродуманою ідеєю, яку пропонують деякі експерти — тиснути на Україну на односторонні поступки, йти на компроміси, які нібито зроблять Путіна більш миролюбним. Зокрема, Москва вже давно вимагає від Києва безпосередньо розмовляти з Донецьком і Луганськом, двома окупованими Росією регіонами на сході України.

Україна відхилила цю вимогу, і не без підстав: Росія є стороною конфлікту, і ми не дозволимо їй виступати як посередник, - запевнив міністр.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
В НАТО вважають, що Україна зможе самостійно відбити військову атаку Росії В НАТО вважають, що Україна зможе самостійно відбити військову атаку Росії
В Північноатлантичному альянсі повідомили про те, що Україна готова протистояти російській агресії та може зробити це самостійно. Так, якщо вторгнення Російської Федерації почнеться наступного тижня, українські війська впораються самі.
Зеленський разом із Меркель та Макроном закликали Росію відвести свої війська від України Зеленський разом із Меркель та Макроном закликали Росію відвести свої війська від України
Лідери трьох держав звернулись до Російської Федерації із закликом відвести війська від кордону з Україною. Це політики повідомили за сьогоднішніми підсумками переговорів у Парижі.
США підтримує Україну й готові допомогти в разі військової агресії з боку Росії США підтримує Україну й готові допомогти в разі військової агресії з боку Росії
Америка заявила, що Росія використовує агресивний підхід у розв'язанні конфлікту на Донбасу й повинна негайно припинити свої наступальні дії.
Loading...
Load next