Нове розслідування: "Схеми" виявили у депутата ОПЗЖ Пономарьова російське громадянство (відео)

Нове розслідування: "Схеми" виявили у депутата ОПЗЖ Пономарьова російське громадянство (відео)
Дані показують, що вперше російський паспорт Пономарьов отримав у 2003 році.

Олександр Пономарьов, нардеп від ОПЗЖ, є громадянином Росії. Про це йдеться в розслідуванні "Схем", журналістам цю інформацію підтвердили джерела, яким доступна система "Роспаспорт".

Зазначається, що перший раз документ громадянина Росії депутату видали у 2003 році у Рибновському районі Рязанської області на підставі «обміну».

У супровідній заяві, підписаній іменем Пономарьова, у пункті про наявність іноземного громадянства вказано: «Стаття 13 розділ 1». Йдеться про положення Федерального закону Російської Федерації щодо громадянства. Згідно з ним, для отримання громадянства Росії Олександр Пономарьов мав безперервно проживати на її території не менше 5 років, — йдеться в розслідуванні.

За інформацією журналістів, коли Пономарьову виповнилось 45 років, за правилами російського законодавства, цей російський паспорт йому замінили на новий. Йому його замінили у тому ж самому районі Рязанської області у 2007 році на підставі нової заяви.

Факт отримання Пономарьовим нового російського паспорта підтверджує не лише інформація, отримана «Схемами» від власних джерел, але й інформація із сайту Головного управління з питань міграції МВС Росії, де дані його попереднього паспорта відображаються як недійсні через «заміну на новий», а новий документ серед недійсних не значиться, — зазначається в матеріалі.

Своєю чергою у коментарі журналістам Олександр Пономарьов одразу не визнав наявність цього документу.

Це було ще в радянський час, він був анульований ще тоді… По-моєму 1986 рік, якщо не помиляюсь. Це ще було до розділення країни, — зазначив депутат, хоча в новітній історії паспорт громадянина Російської Федерації вперше з’явився у 1997 році, а до цього на території Росії діяв паспорт громадянина СРСР.

Після цього "Схеми" показали йому витяги про його російський паспорт, він одразу ж змінив свою позицію.

Ну, значить 18 років назад тому було… Особисто я, по-моєму, не забирав (паспорт), — відповів він, але за секунду додав: – Може, і забирав... Не пам’ятаю, якщо чесно. Я навіть не знаю: є він чи немає… Якщо десь на нього документи 20-річної давнини залишились, то треба уточнювати.

Він також запевнив, що вважав паспорт анульованим і не знає, чи він дійсний.

Також нардеп від ОПЗЖ не зміг пояснити навіщо у 2003 році йому потрібно було подати документи на отримання російського громадянства. Він додав, що російським паспортом «ні разу не користувався».

За останні 15 років я був там всього лише раз і то: зі своїм (українським) паспортом і на будівельній виставці, — запевнив депутат.

Але, за офіційними даними про перетин ним російського кордону, які є у «Схем», за останні 15 років Олександр Пономарьов щонайменше чотири рази приїжджав до Росії. Останній раз — на початку лютого 2017-го.

Варто зауважити, що українське законодавство не має чіткого регулювання стосовно питання про множинне громадянство, тому відповідне положення Конституції України трактується двояко, пояснюють експерти.

Вважаєш, що тобі потрібне громадянство іншої держави, але тобі 18 років і ти добровільно набув іншого громадянства, ну тоді втрачаєш українське, — зазначає експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

Своєю чергою таку ситуацію з множинним громадянством нардепів та загалом посадовців деяким чином може врегулювати запропонований президентом Зеленським пакет законопроєктів, які він подав до парламенту на початку грудня.

Там є чітке обмеження по множинному громадянству для народних депутатів. Крім того, є обов’язок задекларувати своє друге громадянство. У разі недекларування на нього покладається відповідальність, а також ціла низка інших санкцій. Крім того, там є обмеження по громадянству країни, яка є агресором щодо України, — пояснив «Схемам» спікер парламенту Руслан Стефанчук.

Водночас експерти мають сумнів, що ці норми зможуть стати ефективними у разі їхнього законодавчого затвердження.

Тобто загальний фільтр такий: ми забороняємо це, перевірити реально повністю ми не можемо, але якщо ви попадетеся, то ми будемо вас до дисциплінарної відповідальності у вигляді втрати посади або там далі втрати чогось іншого, — зазначив експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

"Схеми" з'ясували у Олександра Пономарьова, чи готовий він буде офіційно задекларувати своє російське громадянство, якщо така вимога буде закріплена на законодавчому рівні.

Якщо знайду, переконаюсь, тоді буду, звісно, звітувати, — відповів він.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

 

Читайте також
Керівник "Авіаліній Антонова" не задекларував віллу в окупованому Криму — розслідування "Схем" (відео) Керівник "Авіаліній Антонова" не задекларував віллу в окупованому Криму — розслідування "Схем" (відео)
Згідно з даними українського реєстру прав на нерухоме майно, Харченко володіє готелем Villa Rosa площею 510 квадратних метрів, який розташований у Коктебелі.
Оприлюднені журналістами "плівки" Медведчука вивчають експерти, - СБУ (відео) Оприлюднені журналістами "плівки" Медведчука вивчають експерти, - СБУ (відео)
Справжність та достовірність матеріалів одного із українських проєктів журналістських розслідувань про діяння проросійського нардепа та кума Путіна, Віктора Медведчука в період 2014-2018 років наразі перевіряють експерти.
Прокурор Медведчука занудьгував на засіданні в суді: він креслив будинок, схожий на тюрму (фото) Прокурор Медведчука занудьгував на засіданні в суді: він креслив будинок, схожий на тюрму (фото)
2 вересня Печерський райсуд Києва ще на 60 діб подовжив Медведчуку строк дії запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.
Loading...
Load next